В Хасково ще се гласува отново за общински съвет. Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд - Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в общината, съобщава БТА.

До това решение се стигна, след като първоначално шест партии и коалиции поискаха касиране на вота заради нарушения. Административният съд в Хасково разпореди повторно преброяване на изборните резултати от всички 151 секции в общината и съдебно-статистическа експертиза.

Решението на магистратите на първа инстанция от февруари тази година бе за непризнаване на резултатите от вота. Впоследствие обаче бяха получени касационни жалби и делото трябваше да се решава на втора инстанция. Решението на ВАС е окончателно.

В решението си ВАС посочва, че е основателно основното възражение на жалбоподателите за допуснати множество нарушения при броенето на бюлетините и отчитането на действителните и недействителните гласове. Посочени са разминаванията в броя намерени бюлетини и отчетените гласове, както и грешно отбелязване на действителни и недействителни бюлетини.

След решението ЦИК трябва да предложи на президента да насрочи със свой указ нови избори. Председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов коментира пред Haskovo.info, че няма вариант да има избори 3 в 1 на 9 юни, а местният вот вероятно ще бъде няколко седмици по-късно.