"Не вярвам да съм заложник за съставяне на бъдещо правителство, защото няма основания за моето отстраняване и мисля, че това се видя в процедурата, която беше изключително забавна във Висшия съдебен съвет. Явно е, че това няма как да стане, и защото единствената процедура, която би могла да се осъществи, не е в съответствие със закона , а тази, която е в съответствие със закона, е Велико народно събрание и промени в Конституцията".

Това каза пред журналисти в Поморие главният прокурор Иван Гешев.

Обвинител номер едно на Република България и главният прокурор във Върховната прокуратура на Бамберг Волфганг Грюндлер дадоха съвместен брифинг днес по време на българо-баварския семинар "Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари", организиран от Фондация "Ханс Зайдел".

Участие в събитието взеха и заместник главният прокурор Борислав Сарафов, както и д-р Хелмут Патдер, експерт и бивш съветник по международно сътрудничество в Баварското държавно министерство на правосъдието.

"Дали съм заложник за съставяне на правителство - ако това е вярно, би било смешно и тъжно. Смешно на първи прочит, поради причината, че хора и политици, които говорят за съдебна реформа, за върховенство на закона, за права на човека и за какво ли още не, явно нарушават същите тези принципи. Защото принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това лично - понеже не харесваш или по някакви други, надявам се нелегитимни причини, искаш да отстраниш председателя на ВКС, ВАС или главен прокурор", обясни Иван Гешев.

Той посочи, че това е тъжно, защото показва липса на държавност, и поради простатата причина, че на всеки български гражданин основните проблеми в момента са войната, инфлацията, миграционният натиск, ситуацията с престъпността, ще има ли отопление през зимата.

"Самият факт, че някой би повдигнал този въпрос, означава, че има някакви други цели, които не са интересите на българските граждани. За съжаление би означавало, че интересите на българските граждани са разменна монета, търгашество за решаване на лични, политически или някакви други интереси", коментира още Иван Гешев.

По време на изявлението на семинара за кибер-престъпленията и прането на пари бе подчертано отличното взаимодействие, което българската и баварската прокуратури осъществяват още от 2002 г. От прокуратурата заявиха, че това спомага за по-качествени разследвания на трансграничните престъпления.

Иван Гешев благодари на Волфганг Грюндлер и Хелмут Палдер за дългогодишното сътрудничество, като подчерта, че в годините на съвместна работа българските и баварските магистратите са успели да създадат освен колегиални и приятелски отношения. Той подчерта готовността на Прокуратурата на Република България за продължаване на съвместната отлична работа.

Грюндлер сподели мнението на българския си колега, че бъдещето на Европейския съюз зависи от съвместното сътрудничество на държавите членки. "През последните 20 години ние виждаме едно много положително сътрудничество във взаимоотношенията между България и Бавария. В началото ние идвахме като консултанти във вашата красива страна, но сега работим на равна нога с колегите ни от България и участваме в съвместни разследвания", посочи главният прокурор във Върховната прокуратура в Бамберг.

Той заяви, че вече има успешно реализирани съвместни разследвания в областта на кибертърговията, darknet, както и такива, свързани с криптовалути.

"Този семинар не е завършекът на нашата съвместна работа, гледаме в бъдещето, защото само една силна Европа може да се справи с тази изключително сложна проблематика", подчерта Волфганг Грюндлер.

"Както г-н Гешев казва, тази работа се гради на много събития, които имат своята последователност и развитие, това е още една тухла в това, което градим като общо знание. Всичко това заздравява изключително доброто сътрудничество между българската и баварската прокуратура, и българската, и баварската съдебна система", допълни той.