Не трябва в 21-ви век да съществуват квартали с повърхностно течащи фекални води по улиците. Канализация, кофи за боклук и детска градина - това искат хората от квартал "Факултета" в София, които са около 45 000. Това заяви Ваня Григорова, която заедно с кандидата за районен кмет на "Красна поляна" Георги Миланов се срещна с хора от "Факултета".

Чистотата, хигиената и сметоизвозването са най-големият и изискващ спешно решение проблем сред множеството други на район "Красна поляна". Жителите му настояват за по-приветлива и чиста среда и подобрена инфраструктура, смяна на трамвайните мотриси по линия №10, за които казват, че са "като от Втората световна война", решаване на проблема с бездомните кучета и гризачи в парк "Лебеда".

Георги Миланов познава проблемите на хората в "Красна поляна", тъй като е роден и израснал в този район.

"Трябва да спрат да говорят за нашия квартал като за гето. Искам гражданите сами да казват какво искат да се направи - било то градинка или ремонт на тротоарите", каза Миланов.

Според него трябва да се използват средства по проекти от фондовете и с общи усилия "Красна поляна" за стане красив и приветлив район.

"Проблемът с чистотата в район "Красна поляна" е пряко свързан с обезкървяването на общинското дружество "Чистота Искър", което се грижи за сметопочистването в района", поясни Ваня Григорова. Тя обясни, че е парадоксално именно Софийска община да влошава качеството на работата му и да го води към ликвидация, като му отнема райони, за да ги даде на концесия.

А за район "Красна поляна" се говори като за гето и защото в близост е "Факултета" - място, което от години тъне в разруха и мръсотия. Свободно течащите отходни води периодично преливат, текат по улиците, откъдето минават хора и коли и играят деца, за да се влеят във външен отходен канал на "Софийска вода", обрасъл в бурени и блатна растителност.

Георги Миланов припомни, че преди години от откритите канали е тръгнала епидемия от хепатит.

"Много от улиците са тесни и недостъпни, по тях не може да премине кола на пожарната или линейка", оплакват се хората. В целия квартал няма нито една детска градина, което на фона на голямата безработица там, допълнително пречи на майките да тръгнат на работа.

Според Ваня Григорова трябва спешно да се открият детски градини, да се изгради канализация и да се работи по инфраструктурата и сметоизвозване.

Тя и Георги Миланов подчертаха, че трябва активно да се работи за повишаване грамотността на ромското население в квартала, за да се излезе от омагьосания кръг, в който са поставени повечето му жители. Битува мнението, че умишлено районът е оставен на НПО-та и държавата е абдикирала от него.

"За мен не може да има различна политика за различните квартали", категорична бе Григорова.