Комисията по външна политика в парламента прие проектодекларацията, внесена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН, която изразява подкрепа за приемането на Украйна в НАТО, когато мирът настъпи на украинска територия.

В декларацията се посочва, че най-прекият път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното и незабавно доброволно изтегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави. Призовава и за продължаваща военно и военнотехническа подкрепа за Украйна.

"За всички е ясно, че няма как, докато се води война в Украйна, няма как да стане член", каза Захариева, която води заседанията на външната комисия, докато бъде избран председател.

По нейно предложение бе добавен текст и за "руския шантаж" и срещу действията на Руската федерация, предвид опасността от взрив на територията на АЕЦ "Запорожие", като депутатката от ГЕРБ намери ситуацията за много притеснителна.

"Ние, като вносители, вярваме, че сигурността на България и на Европа няма как да се гарантира, ако не се възстанови мирът на Европейския континент, и НАТО започне да взема решения, непритеснявайки се да не ядоса някого - те трябва да се вземат от съюзниците и Украйна, а не от трета държава", заяви Захариева.

Снимка: Булфото

Само от "Възраждане" гласуваха против декларацията.

След срещата съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че това е знак към Украйна, че един ден, когато се върне мирът, ще може да разчита на българската подкрепа за присъединяване към НАТО.

Снимка: Булфото

По повод думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че можем да разположим военни кораби в Черно море, въпреки договора от Монтрьо, Христо Иванов коментира: "Очевидно сме в извънредна ситуация и трябва да се търсят извънредни решения".

Според Цончо Ганев от "Възраждане" текстът на декларацията не ни казва нищо, а само цели да ни представи на срещата на НАТО във Вилнюс като по-големи евроатлантици. Ганев изрази тревога от думите на Тагарев по повод Черно море и конвенцията от Монтрьо, и намерението да бъдат допуснати чужди кораби в Черно море.

Депутатът от "Възраждане" го нарече безумие и нарушаване на равновесието в морето и заплаха за война.