Лидерите на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН внесоха в Народното Събрание проект на декларация за подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Сред вносителите са Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Мутафа Карадайъ, Делян Пеевски, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Тошко Йорданов, Екатерина Захариева и Павела Митова. 

Сред тях няма представители на ПП. 

В документа се заявява, че най-прекият и желан път за възстановяване на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея държави. Декларацията подкрепя формулата за мир на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е да бъде установен траен мир и да допринесе за глобалната сигурност. 

В проекта на декларацията се "осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ"; настоява се за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя се запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

Вносителите призовават българските институции да продължат да оказват всякаква подкрепа на Украйна - военна, военно-техническа, финансова и хуманитарна помощ  до пълното възстановяване на суверенитета й в нейните международно признаци граници. Заявява се още, че очакват българското правителство да изразява подкрепа за членството й в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия, конкретно на предстоящата среща на върха на пакта през юли т.г. във Вилнюс. А към съюзниците ни авторите на декларацията се обръщат с апел да използват въпросната среща, за да очертаят ясни параметри по пътя към членството на Украйна в НАТО.