Вчера от прокуратурата поискаха да бъде свален имунитетът на водача на листата на коалиция "Реформаторски блок - Глас Народен" в града, за да му бъде повдигнато обвинение заради смъртта на дете. Павлов го оперирал под пълна упойка в стоматологичната клина, която управляват със съпругата си д-р Венета Павлова. Тя вече е обвиняема.

През сълзи на очи днес той сподели, че болката от смъртта на 14-годишния Алекс и за него, и за целия екип, участвал в операцията, е огромна, предаде БТА.

"Все едно моето дете е починало!", каза д-р Павлов и подчерта, че екипът на "ЕО Дент" е направил всичко възможно момчето да бъде спасено.

Той цитира протокол от проверка на Изпълнителна агенция "Медицински ОДИТ", който не е констатирал нарушения в лечебно-диагностичния план и предприетите последващи действия по отношение на извършената оперативна интервенция.

Според констатацията на комисията непосредствена причина за настъпилата смърт е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хирептермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдят в документа доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

Павлов отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти и подчерта, че детето е било транспортирано в "Пирогов" със запазени жизнени функции.

Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) - д-р Борислав Миланов, заяви, че настоява истината да излезе наяве. Той също подчерта, че изнесеното в медиите драстично се разминава с резултатите от проверката на Медицинския одит. И посочи, че никой досега не се е обръщал към него, което било редно при всяко обследване.

Д-р Миланов увери, че клиники "ЕО Дент" по начина, по който са структурирани и оборудвани, особено когато се касае за лечение на деца, нямат аналог в Европа.

"Ние там изпращаме децата с тежки заболявания", каза той.

С отворено писмо управителните органи на Регионалната колегия на БЗС в Перник застанаха категорично зад д-р Валентин Павлов, като подчертаха, че това е медицински случай, който може да се случи във всяка клиника.

Самият д-р Павлов увери, че никога не се е крил и ще продължи да настоява истината да излезе наяве.
Още вчера той заяви, че сам се отказва от имунитета си, днес и ЦИК се произнесе това да се случи и се очаква в най-скоро време прокуратурата да му повдигне обвинение.

Според прокурорите стоматологът е допуснал грубо нарушение на медицинските стандарти, като не е направил нужните консултации, а след като детето вече е било в тежко състояние, е било закарано в "Пирогов" едва 2 часа по-късно, когато нямало как да бъде спасено.