"Русия се опитва да разруши идентичността на беларуския народ. Ние в Беларус показахме, че сме на страната на украинците, защото разбираме, че те се борят не само за своята страна. Съдбите на двата народа са взаимносвързани" - това заяви на съвместна пресконференция с министър-председателя Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская, която е на посещение в София. 

Снимки от посещението ВИЖТЕ ТУК >>>

По думите ѝ в Беларус не може да има мир и сигурност при условията в момента. "Окуражаваме българския народ да подкрепя украинците в борбата им срещу Русия", добави беларуската опозиционерка, цитирана от БТА. 

"В Украйна се борят срещу руските ракети, докато в Беларус се борим срещу подчиняването на нашите институции, икономика и медии и срещу русификацията", заяви Светлана Тихановска. Тя насърчи българското правителство да подкрепя Беларус в борбата ѝ срещу руските амбиции и аспирации. Тихановска обърна внимание, че трябва да се прави разлика между режима в Минск и народа на Беларус, защото беларуските граждани подкрепят украинците. Тя благодари за подкрепата на българския народ и правителство "в трудния път към свободата на Беларус".

В отговор на въпрос Светлана Тихановская призова България да участва в международно разследване на престъпленията на режима в Минск, които по думите ѝ са много и които определи като "престъпления срещу човечеството". 

Светлана Тихановская, Николай Денков и Мария Габриел

Снимка: БТА

"Категорично осъждаме ролята на Минск като съучастник на Русия в незаконната агресия срещу Украйна", заяви от своя страна вицепремиерът Мария Габриел. Тя подчерта, че е важно да се прави разлика между беларуския режим и беларуския народ. Вицепремиерът увери, че България ще продължи да има действия, които са в съответствие с общите политики на ЕС. "Обединихме се също така и в разбирането, че натискът върху автократичния режим в Минск чрез санкциите на ЕС трябва да продължи", съобщи Габриел като резултат от разговорите с Тихановска.

Мария Габриел отбеляза, че трябва да бъдем бдителни по отношение на заобикалянето на санкциите. Ние заставаме зад европейската подкрепа на беларуския народ и неговия стремеж за изграждане на демократична държава, основана върху върховенството на закона и зачитането на правата на човека, каза българският вицепремиер.

Тя подчерта, че България ясно и последователно подкрепя усилията, които отразяват желанието на мнозинството от беларуските граждани. България ще продължи да участва във всички инициативи на ЕС, но и на ООН, насочени към подкрепата към беларуското гражданско общество, каза Габриел и припомни, че България беше избрана за член на Съвета за правата на човека на ООН за периода 2024-26 г. България ще бъде активна и ще поеме отговорност темата да остане в дневния ред на Съвета.

По темата за политическите затворници Мария Габриел каза, че ще разчита на подкрепата на жените - министри на външните работи, с които много често има инициативи и които дават много по-голяма видимост. Те ни карат да говорим в един глас за благородни каузи, включително и да говорим повече за жените - политически затворници в Беларус, заяви българският вицепремиер.

Светлана Тихановская и Росен Желязков

Снимка: Народно събрание

Тихановская разговаря и с председателя на Народното събрание Росен Желязков

"Приветстваме желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната - върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото, отбеляза на срещата председателят на българския парламент. Народното събрание е готово да сподели своя опит, натрупан в годините след демократичните промени в България, и да съдейства за обмен на успешни парламентарни практики", подчерта Росен Желязков.

Председателят на парламента увери Тихановская, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната. "Ние разбираме, че Беларус е част от Европа и стремежът на беларуския народ е да споделя демократичните ценности и достижения на всички европейски държави", добави той.

"Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения", отбеляза Светлана Тихановская на срещата с Желязков. Тя подчерта, че опитът на България в присъединителния процес и нейните позиции в ЕС би бил изключително полезен за Беларус. "Благодарим за подкрепата на страната Ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество", обърна се тя към председателя на Народното събрание.

Снимка: Министерство на правосъдието

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, с когото Тихановская също разговаря днес, пък изрази надежда, че Беларус ще се върне в политическото и културно семейство на европейските демократични държави. 

"Вие сте смела жена, която не се страхува да се опълчи на един от последните диктатори в Европа. Впечатлен съм как преди няколко години хората на Беларус застанаха зад правото си на честни и свободни избори и на демократично развитие. Те показаха колко важни за тях са гражданските им права и свободата. Вярвам, че когато демокрацията победи, Беларус ще бъде приета в международното семейство и ще се присъедини към най-важните европейски организации", заяви зам.-министър Дечев, цитиран от пресцентъра на правосъдното ведомство. 

Дечев и Тихановска обсъдиха ситуацията с беларуските граждани, които са преследвани от режима на Лукашенко и са принудени да живеят извън границите на страната си. Тя определи съдбата на около половин милион живеещи извън родината си беларуси като задаваща се международна хуманитарна криза.

Светлана Тихановска даде примери как режимът на Лукашенко използва инструментите на международните институции, като Интерпол, за да преследва дисиденти и опозиционери. Емил Дечев се ангажира да адресира проблемите на беларуските граждани, които пребивават на територията на България.

Снимка: БТА

В Аулата на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе и публична лекция на Светлана Тихановская на тема: "Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус".

"Лесно е да се загуби свободата и трудно - да си я върнеш", каза беларуският опозиционен лидер пред студенти и преподаватели. "Символично и трагично е, че в Беларус няколко поколения нямат шанс да живеят в свобода и демокрация", посочи тя.

Тихановская припомни, че съпругът ѝ, популярен видеоблогър, е задържан от режима в Беларус, за да се предотврати кандидатирането му за президент. Както и че тя е била принудена да напусне държавата, тъй като е била заплашена да не види отново децата си.

"Режимът на Лукашенко не би могъл да се задържи без помощта на Русия", категорична е Светлана Тихановская. По думите ѝ режимът в държавата ѝ не е стабилен и няма подкрепата на обществото. Тихановская смята, че промяна в Беларус би могла да повлияе за промяна в Русия.

"Поисках от политиците в България да отделят повече внимание на Беларус и да я подкрепят в борбата ѝ за свобода", каза още Светлана Тихановска. "Бъдете нашият глас на международната сцена и се присъединете в борбата ни за свобода", призова тя.

Светлана Тихановская е едно от лицата на борбата за демокрация в европейските държави, каза премиерът Николай Денков при представянето ѝ пред студентите. Той добави, че трябва да се борим за демокрацията и да подкрепяме борещите се за демокрация.

Следобед и Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната ще проведе дискусия със Светлана Тихановская.