Инициатива "Три морета", в която участват 12 държави от Европейския съюз, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море, трябва да включи и нови членове като Украйна и Молдова.

Около тази позиция се обединиха участниците в конференцията "Три морета: иновации и енергийна сигурност" в София, на която бяха представени и обсъдени приоритетите на председателството на Латвия, както и бъдещето и добавената стойност на инициативата за България, предаде БНР.

Чрез видеовръзка в конференцията участва и Даниел Фрийд - координатор за санкционната политика на бившия американски президент Барак Обама.

"Цяла Европа вече знае, че енергийната зависимост от Русия е ужасна грешка. Инициативата "Три морета" има елемент за енергийна сигурност, която в момента е много по-важна отколкото беше преди години. Инициативата има и компонент, свързан с инфраструктурата, който трябва да се разшири към Украйна. Не американците трябва да водят разговори дали Украйна да бъде включена в "Три морета". Участниците в инициативата трябва да решат това. Украйна има нужда от алтернативна инфраструктура, включително от сухопътни коридори към Полша, Румъния и Словакия. И вероятно от коридор по море към България. Инициативата "Три морета" може да бъде част от тази стратегическа промяна", заяви Фрийд.

Партньори на "Три морета" са Европейската комисия, Германия и САЩ.