Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници със 142 гласа "за", 46 "против" и петима "въздържал се". Срокът за предложения между първо и второ четене ще бъде 28 дни (обикновено 7 дни), решиха още депутатите.

Вносител на тези промени е Министерският съвет.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов дойде по спешност в пленарната зала, след неколкократни настоявания от страна на "БСП за България" и последвало гласуване. Според левицата, Народното събрание трябва да спре да бъде унижавано от служебния кабинет. 

Росица Кирова, председателстваща заседанието, обясни, че не могат да задължат министъра да се яви в залата, след като вече е отказал и първоначално отказа да подложи на гласуване предложението. Министър, заместник-министър, директор на дирекция няма да се явят днес тук, защото са в командировка, посочи Кирова и даде 10 минути почивка.

По-късно обаче Кирова постави на гласуване предложението на левицата. Ще се обърна към администрацията още веднъж да покани министър или заместник-министър да присъства на дискусията, обяви след гласуването Росица Кирова. 

За закона

В изказването си Росен Христов обясни, че целта на измененията е ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Намерението е да се опрости издаването на разрешителни, да се насърчи изграждането на ВЕИ, да стане процесът по-бърз, по-лесен и по-икономически изгоден, така че този сектор в България да се развие и да постигнем националните и общоевропейски цели, отбеляза той. По думите му, този закон е важен за страната в много аспекти - за по-оптимален енергиен микс и за усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Вместо политически коментари и безсмислени дебати, трябва да се върви по стандартния процес за приемане и доработване на закона, като НС има правото да направи всякакви промени между първо и второ четене, отбеляза енергийният министър.

Георги Свиленски ("БСП за България") коментира, че министър Христов е трябвало да започне с извинение към народните представители, които се опитал да заблуди, че е в командировка. Тук трябва да внасяте качествени закони, посочи той. Сега ще трябва да се поправя, ще удължаваме срокове, ще вършим вашата работа, обърна се Свиленски към енергийния министър. "Върнете поне заплатата, която сте получавали за тези десет месеца, защото в крайна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители", призова той.

"Законодателният орган в страната е Народното събрание, така че крайно време е да започнете и вие да работите", отговори му Росен Христов. Той отбеляза, че за повече от месец работа няма редовно правителство и приети закони. "Така че, ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът", допълни Христов. Той каза още, че са извървели целия процес по разработката на закона, включително и обществено обсъждане.

Атаката на БСП по Христов

Ето изказванията на депутатите на БСП, направени преди гласуването и цитирани в съобшение на пресцентъра на социалистите. 

"Президентът и служебните министри обвиняват нас, народните представители, че не сме приели законите по Плана за възстановяване и устойчивост и бавим парите от ЕС, а фактът е, че те спират парите и процесите. Пишат некадърни закони, не идват да ги защитават, ние се чудим как да ги поправяме и накрая най-нагло този министър казва, че няма да дойде", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Това, което се случва, не изглежда добре за Народното събрание. Служебните министри утре могат да решат да не идват и на парламентарен контрол", каза заместник-председателят на социалистите в парламента Иван Ченчев. Той отбеляза, че парламентът днес разглежда вече четвърти законопроект на Министерски съвет, а банката на министрите стои празна.

"Народното събрание не бива само да се поставя в положението да поема унижение от която и да е друга институция", категоричен бе заместник-председателят на българския парламент Кристиан Вигенин, според когото е неприемливо обяснението, че цялото ръководство на Министерството на енергетиката е в командировка.

"Ако не дойдат, това ще означава, че съзнателно не са изпълнили решение на Народното събрание. Това вече си е въпрос на тяхна преценка и на тяхно незачитане на Конституцията", смята той.

Народният представител от "БСП за България" Иван Иванов, от своя страна, припомни, че според Конституцията, Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват по техни заседания и да отговарят на поставените въпроси. "Така че нека да бъде така добър министърът да се яви, защото вече е задължен на основание Конституцията на България", призова той.

Малко след словесния обстрел Росен Христов се яви в парламента.