Изненадващо вчера на сайта на министерството беше публикуван проект за законодателни промени, с които българските граждани, които живеят зад граница, биха могли да гласуват само ако са били у нас през последните 3 месеца.

Предложението беше това изискване вече да важи и на изборите за парламент и президент, а не както досега - само за местен и европейски вот.

Последваха остри реакции от сънародниците ни в чужбина.

Днес от пресцентъра на правосъдното ведомство съобщиха, че министър Павлова сваля проекта заради констатирани несъвършенства в текстовете и мотивите, както и заради несъответствия с Конституцията.

Тя е освободила от длъжност шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев заради проекта, публикуван за обществено обсъждане.

"Министерството счита, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз", се казва още в официалното съобщение.

То беше разпратено до медиите в момента, в който ГЕРБ започна пресконференция, в която настоя спорният проект да бъде оттеглен. Бившият правосъден министър Екатерина Захариева коментира, че е недопустимо подобни промени да бъдат правени от служебния кабинет. По думите й по този начин вместо да се приобщават българите, живеещи в чужбина, към случващото се в България, те биват отблъсквани.

От "Да, България" и "Нова Република" вече се обявиха против такива промени, но бъдещите коалиционни партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти", ги подкрепиха заради вота в Турция.