През септември 2009-а българският дипломат Ирина Бокова бе официално избрана за генерален директор на ЮНЕСКО с огромно мнозинство от 166 гласа от 182-ма гласували делегати.
Процедурата за избор на нов генерален директор ще се състои през 2013 година.

Росен Плевнелиев е на работно посещение в САЩ за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН. На 25 септември българският държавен глава ще направи изказване, а програмата му предвижда редица двустранни разговори с държавни и правителствени ръководители от цял свят.

В Ню Йорк Плевнелиев се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който изтъкна ролята на България за намиране на мирен изход от кризата в Сирия, предаде БНР.

"Способността да бъде въздадена справедливост е ключова и за ефективното противодействие на тероризма. Терористичният акт на наша територия преди няколко месеца ни направи по-силни и по-решителни. България е страна по петнадесет международни конвенции и протоколи, посветени на борбата с тероризма и подкрепя приемането на Всеобща конвенция за борба с тероризма", заяви по-късно Плевнелиев на срещата на ООН на високо равнище на тема "Върховенство на правото на национално и международно ниво".

Президентът заяви още, че страната ни ще продължи да подкрепя всеобщото премахване на смъртното наказание.
Той призова държавите членки на ООН да обединят усилията си в подкрепа на действията на Международния наказателен съд. "Доказателствата за многобройните актове на насилие и убийства изискват ситуацията в Сирия да бъде разследвана от Международния наказателен съд", посочи държавният глава.

Плевнелиев обяви решението на България да издигне своята кандидатура за член на Съвета по човешките права за периода 2019-2021 г. и да подпомогне неговата дейност по отстояването на човешките права, демокрацията и върховенството на закона.

Той подчерта, че страната ни остава ангажирана с продължаване на процеса по реформиране на съдебната и правоприлагащата система. "Реформите в този сектор изискват както приемане на нови, по-ефективни закони, така и постигане на осезаем напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията", подчерта президентът и потвърди готовността на България да продължи сътрудничеството с държавите от ЕС в тази насока.

Президентът участва в официалното откриване на пленарното заседание на Глобалната инициатива на Бил Клинтън. Плевнелиев откри учебната година на българските училища в Ню Йорк и отбеляза Деня на независимостта на страната ни с българската общност там.
Освен това той ще присъства на откриването на среща по върховенството на закона на национално и международно ниво.

В централата на ООН Плевнелиев ще има среща с представители на еврейски организации и ще разговаря с президента на Косово Атифете Яхяга.
Българският държавен глава ще присъства и на приема, даван от президента на САЩ Барак Обама, в чест на лидерите- участници в 67-та сесия на ОС на ООН, съобщи прессекретариатът му.

Междувременно в рамките на 67-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН министърът на външните работи Николай Младенов се срещна с външния министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула Бин Зайед Ал-Нахаян, съобщи дирекция "Информация и ситуационен център" на МВнР. Двамата министри обсъдили двустранни въпроси от взаимен интерес, както и актуални международни въпроси. Министър Младенов и Ал-Нахаян отделили специално внимание на положението в Сирия и Иран, както и на Близкоизточния мирен процес.