За икономическата помощ от ЕС е съобщил в телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
В разговора Юнкер и Порошенко са обсъдили икономическото и финансово сътрудничество между Украйна, ЕС и международните финансови организации, съобщи пресслужбата на украинското президентство, цитирана от ТАСС и БТА.
 
Юнкер е изявил готовност за икономическа помощ на Украйна в рамките на третия пакет от макрофинансова помощ в началото на следващата година, се добавя в изявлението на пресслужбата.

Председателят на ЕК също така е отбелязал, че планира да посети Украйна в началото на 2015 г.

През тази година ЕС вече е предоставил на Украйна две програми за макрофинансова помощ в общ размер 1,8 милиарда евро, от които до момента не са отпуснати около 200 милиона евро. Този последен транш Украйна трябва да получи в началото на 2015 г.

Кредит от Световната банка

Съветът на директорите на Световната банка реши да отпусне на Украйна кредит в размер на 378,4 милиона долара за развитие на електроенергетиката, съобщи ТАСС, като се позовава на пресслужбата на банката.

Средствата ще бъдат използвани за повишаване надеждността на електропреносните системи и модернизиране на пазара на електроенергия.

Проектът ще помогне за възстановяване на националната електропреносна мрежа и за повишаването на енергийната сигурност на Украйна, заяви , Чимяо Фан, регионален директор на СБ за Беларус, Молдова и Украйна.

Кредитът е част от общия пакет от помощи на Световната банка за Украйна в размер на 3,5 милиарда долара, обещани през март т.г. Досега от тези средства са отпуснати 2,5 милиарда долара.

Минската група се събира отново

Лидерите на Украйна, Германия, Франция и Русия се договориха за две нови срещи на контактната група в Минск на 24 и на 26 декември, съобщи пресслужбата на украинския президент Петро Порошенко.
 
"Събеседниците изтъкнаха необходимостта от изпълнението на всички точки в Минските споразумения, сред които прекратяване на огъня, оттегляне на войските и тежкото въоръжение и освобождаване на всички заложници", се казва в съобщението, поместено на сайта на президента.