Държавният глава изрази безпокойство относно действията от страна на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна.

Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна, е заявил премиерът Пламен Орешарски, който в четвъртък, 6 март, ще участва в изънредния Европейски съвет за Украйна. 

Според президента, в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава.

Плевнелиев смята, че България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението, съобщиха от пресслужбата на президента.

Необходимо е да се засили сътрудничеството както на национално, така и на европейско ниво с украинското правителство, да се разшири диалогът с гражданското общество в Украйна и да не се допускат действия като отмяната на Закона за основите на държавната езикова политика.

Росен Плевнелиев счита, че всички страни трябва да се ангажират с позицията народът на Украйна да има правото сам да реши бъдещето си чрез честни и демократични избори.

"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство, заедно с международната общност, да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната, за провеждане на свободни и демократични избори", е подчертал премиерът Орешарски.

По време на срещата, президентът изрази категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки.

За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи- енергийни, пътни и др., отбеляза държавният глава.

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на България за Украйна?