Орешарски каза това по повод изразеното от депутати от БСП и ДПС несъгласие с решението външният министър да замине за Украйна без съгласувана с парламента позиция, предаде БНР.

Премиерът подчерта, че посещението на Кристиан Вигенин е работно, като основната му задача е била да се срещне с украинските власти в контекста на политиката по отношение на малцинствата и в частност българското малцинство. Външният министър пристигна в Киев вчера.

"Аз му дадох такъв мандат. Беше публикувано с позиция на Министерството на външните работи. Що се касае до съгласуването с партиите, парламентарните групи, които подкрепят кабинета, аз по отношение на оперативни въпроси нямам този навик да съгласувам оперативните си действия", отсече Пламен Орешарски пред националното радио.

Той допълни, че ситуацията в Украйна е доста динамична, като се надява да няма руска намеса или на която и да е друга страна.

Кристиан Вигенин се е срещнал с и.д. президент на Украйна Александър Турчинов, с вицепремиера Владимир Гройсман, с външния министър Андрей Дещица, с председателя на партия УДАР Виталий Кличко и с депутата във Върховната рада и специален пратеник на Украйна за Автономна република Крим Борис Тарасюк, се казва в съобщение на сайта на МВнР.

Външният министър е разговарял и с представители на българската общност в Одеса.

Критики срещу визитата на Вигенин

Председателят на комисията по отбрана и член на външната комисия Янко Янков (ДПС) коментира, че срещите на един външен министър с определени представители легитимират тези фигури като властимащи, предаде "Дневник".

Според Янков, първо трябва да имаме национална позиция.
"МВнР може да я вземе, но не и еднолично в парламентарна република", напомни той.

В същото време депутатът от БСП Страхил Ангелов, станал известен с частната си визита в Сирия, коментира остро във Фейсбук посещението на Вигенин.

"Този човек дава ли си сметка какви последствия за България може да има тази позиция? Много по-големи и силни държави си мълчат, а това лице бърза да подкрепи форми на площадни органи, които издигат откровено фашистки и антисемитски лозунги!", написа Ангелов