"Решението за присъединяването ни или не към НАТО е изключително в компетенциите на украинския народ", заяви украинският президент на пресконференция след среща с литовската си колежка Далия Грибаускайте, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Само след такъв референдум ще може да определи членството, заяви Порошенко.

По думите му, за да се стигне до готовност за членство и в Северноатлантическия алианс и в ЕС са необходими поне 6 години усилена работа.

Вратата на НАТО остава отворена за Украйна, заяви междувременно генералният секретар на Североатлантическия алианс Йенс Столтенберг пред пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Хага, предаде ТАСС.

"Украйна реши да има извънблоков статут и ние уважаваме това решение. Обаче вратата на НАТО остава отворена",
каза той.

Според него членството в алианса на всяка страна зависи от това, готова ли е тя "да отговори на предявените към членове на НАТО изисквания".

При припомни, че на срещата на върха на НАТО в Уелс са решили за значително увеличаване на колективната сигурност и то ще помогне да се справят със заплахите, откъдето и да идват -"от изток или юг”.

„В по-мирни времена е било правилно да се съкращават разходите за отбрана, но ние не живеем в мирно време. Сега е правилно да изоставим съкращенията и да увеличим вложенията в нашата отбрана", добави Столтенберг, цитиран от РИА-Новости и "Фокус".

Вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви срещу членството на Украйна в НАТО. В интервю за сп. "Шпигел" той каза, че вижда само партньорски отношения между Киев и НАТО, но не и приемане на страната в Алианса.

Преди дни прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че Русия иска да получи 100% гаранция, че никой не мисли за присъединяване на Украйна към НАТО, но засега такава няма.
По думите му, постепенното разполагане на силите на НАТО все по-близо до границите на Русия предизвиква безпокойството на Москва.
За гаранции срещу членството на Украйна в НАТО настоя и външният министър Сергей Лавров.

Военна помощ

Литва ще осигури определена военна помощ на украинските въоръжени сили, за да ги подпомогне в борбата срещу проруските сепаратисти в източната част на страната.
Договорихме се за доставки на конкретни елементи от конкретно въоръжение за украинските въоръжени сили, заяви още Порошенко след срещата с Грибаускайте.

Украинският президент добави, че това е реална помощ.

От думите му не стана ясно дали става въпрос за несмъртоносно оръжие - например радари, или за доставка на огнестрелно и друго оръжие.

Грибаускайте потвърди договарянето за военно сътрудничество.

"Литва е готова да сподели опита си във всички области, включително военната. Ще ви оказваме подкрепа и ще осигурим обучение за военните", каза литовската президентка, цитирана от ТАСС.

Литва предложи на Украйна да организират общи военни учения и да завършат сформирането на литовско-украинско-полска бригада, съобщиха от литовската президентска пресслужба.