Назначаването в петък на Мария Гайдар за заместник-губернатор на Одеска област, която понастоящем се управлява от бившия грузински президент Михаил Саакашвили, бе определено като предателство в Русия.

В Украйна пък Гайдар бе разкритикувана за нерешителност в заклеймяването на руското анексиране на Кримския полуостров.

Когато в петък Саакашвили представяше дъщерята на бившия руски премиер, която е завършила Харвард, той я нарече "един от най-великолепните политически лидери, борещи се срещу режима на Путин".
Губернаторът на Одеска област бе президент на Грузия по време на кратката война на неговата страна с Русия през 2008 г.

Гайдар, която е 32-годишна и е единствената дъщеря на премиера реформатор от 90-те години на миналия век Егор Гайдар, е опозиционен активист. Работила е като заместник-губернатор на руската Кировска област в периода 2009-2011 г. и е била съветник на заместник-кмета на Москва между 2012 и 2013 г.

Гайдар каза пред журналисти в Киев днес, че подкрепя териториалната цялост на Украйна.

"Това беше незаконно и неморално и Крим трябва да бъде върнат на Украйна", заяви тя, но добави, че не знае "как това може да се случи".

По думите й тя ще се съсредоточи върху подобряването на условията за живот на стотиците хиляди бежанци от Източна Украйна, които са надошли в Одеса.

В Москва руският пълномощник по правата на човека Ела Памфилова заяви, че след назначението на Мария Гайдар нейната фондация, чиято централа е в руската столица, може да бъде лишена от половината от президентската си субсидия от 2 милиона рубли (35 хиляди долара).

Егор Гайдар, който почина през 2009 г., бе премиер на Русия през 1992 г. Той дирижира решителни, но болезнени икономически реформи след разпадането на Съветския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.