Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова на конференцията "Училището - лаборатория на бъдещите граждани на България: Пътна карта за развитие на гражданското образование в българското училище 2013-2015 г.", предаде БТА.

Гражданското образование е един от приоритетите в законопроекта и до десети клас ще се учи главно в часовете по „Български език и литература”, „История” и природни науки. Училищата ще имат възможността в рамките на учебните програми, които ще разработват за избираемите часове, да го въведат, ако желаят и като отделен предмет, обясни Дамянова.
По думите й това може да стане дори и в началните класове, въпреки че в тях часовете за разширена подготовка са по-малко, или реално може да стане в часовете между пети и десети клас.

Попитана какви теми ще се включат в гражданското образование до десети клас, заместник-министър Дамянова посочи темата за правата на децата, която ще присъства в учебната програма по "Човекът и обществото" за началния етап. Други теми за началните класове ще са за запознаването на учениците с различните институции у нас и в ЕС.

Законопроектът за училищно образование все още не е гласуван на второ четене в парламента.

За въвеждането на отделен предмет "Гражданско образование" настояха преди време от Съюза на учените в България. Според тях този предмет трябва да образова младите хора за техните граждански права и задължения, както и за политическата и икономическа ситуация в страна ни.

По другите предмети

По предмета „Български език и литература” се готви олекотяване на учебната програма, като просто и сложно изречение вече вместо в начален, ще се учат в прогимназиален етап, каза още зам.-министърът по образованието, цитирана от Дарик.
„По отношение на начален етап наистина има спор относно просто и сложно изречение. Така или иначе учениците в начален етап не могат да осъзнаят все още същината на простото и сложното изречение”, обясни Милена Дамянова.

Новият закон за училищно и предучилищно образование предвижда и повече часове за упражнения по „Български език и литература”, допълня тя.

Зам.-министър Дамянова обясни още, че въпреки дискусиите за задължителното предучилищно обучение, около 80% от децата на тази възраст ходят на градина, а при 6-годишните процентът е дори по-висок.