"От днешните консултации при президента станаха ясни възможните варианти за излизане от политическата криза. Получавайки мандат за съставяне на правителство, ГЕРБ ще го върне. От БСП заявиха, че ще направят същото и ако Патриотичният фронт получи мандат, ГЕРБ би дала подкрепа за съставянето на кабинет на ПФ", заяви Цветанов пред БНТ.

По думите му, президентът е този, който ще прецени на кого да връчи третия мандат.

"Имаме морален ангажимент, защото връщайки се две години назад, когато водихме преговорите за съставянето на сегашния кабинет, тогава всъщност имахме коалиционно споразумение с РБ, а ПФ без да участва във властовите позиции, подкрепяха правителството", припомни Цветан Цветанов.

Той допълни, че са имали тежки преговори, но в общи линии са се стремели да имат тази стабилност, която имаме днес и в която оставят държавата, защото предстои гледането на бюджета за 2017 г., който, по неговите думи, е по-добър от 2016 г.

За предстоящото председателство на България на ЕС от януари 2018 г., Цветанов заяви, че ако влезем в политическа криза или имаме проблеми в управлението в средата на 2017 г., това означава, че трябва да откажем председателството, защото няма как да се подготвим.

"Втората половина на 2017 г. ще е най-съществената за подготовката за председателството и ако ние минем през едни предсрочни парламентарни избори, надявам се, че в края на април, началото на май ще имаме и ново правителство и ще може действително да се изпълнят всички ангажименти, които са продиктувани от реализирането на председателството", каза още Цветан Цветанов.

АНКЕТА: Нов кабинет или предсрочни избори?