Това съобщи в Русе министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Областният директор в Стара Загора дълго време е знаел кой какво говори и служителите му са били в недоумение за отношението към тях, каза Цветан Цветанов. Той заяви, че не може да приеме такова нерегламентирано контролиране на когото и да е.
От началото на седмицата служители на дирекцията са били командировани в ОДМВР-Стара Загора, за да работят по проверка, назначена от министъра на вътрешните работи Цветанов. Поводът за акцията са били сигнали, свързани с дейността на директора на областната дирекция комисар Тончо Михайлов. В хода на работата са се появили съмнения за изтичане на информация. Вчера със заповед на министър Цветанов екип на Дирекция "Оперативно-техническа информация" /ДОТИ/ е бил изпратен в Стара Загора. Направената от експертите проверка установила, че предоставеното помещение е оборудвано с техника за аудио и видеонаблюдение, даваща възможност разговорите да се контролират от съседна стая.
Оказва се, че това е практика за подслушване в тази дирекция, областният директор Тончо Михайлов ще бъде уволнен и е уведомен заместник-главният прокурор за търсене на наказателна отговорност по този случай, допълни министърът. Той коментира, че такива методи на работа са недопустими и уронват значително престижа на МВР.
Междувременно Цветан Цветанов не прие оставката на директора на областната дирекция на МВР в Русе Светослав Първанов. Решението е взето, след като той се е запознал с резултатите от работата на дирекцията в област Русе и с обстановката сред служителите. Отговорностите на служителите на МВР и надеждите на обществото към тях обаче са още по-големи, подчерта министърът. Според него, изисква се мобилизация на ресурса на МВР за още по-ефикасна борба с тежката и битовата престъпност.
Хората в малките населени места трябва да познават своя полицай, каза Цветан Цветанов. Той говори за осъществяваната вече практика за пеши улични полицейски патрули в местата с концентрация на граждани. Недопустимо е обаче да има полицейски служители със златни ланци и гривни, заяви министърът.
Цветан Цветанов, който бе на посещение и в Силистра, заяви, че най-чувствителна за обществото е битовата престъпност. Но трябва да бъдат положени усилия за борба с тежката организирана престъпност и с финансовите злоупотреби, каза министърът.
Цветан Цветанов каза в Силистра, че приема заявлението за освобождаване от работа на досегашния директор на Областната дирекция на МВР комисар Краснодар Нончев. За директор е назначен Ивелин Статев Иванов. Новият директор на Областната дирекция на МВР е трийсет и осем годишен. Работи в системата на МВР от 1997 годна.