Това каза говорителят и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на брифинг във връзка с изборния ден, предаде "Фокус".

"ЦИК изисква от Съвета за електронни медии (СЕМ) съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация", обясни Нейкова.

Тя допълни, че към 13.00 часа 42 сигнала и жалби за нарушения са постъпили в ЦИК.

"21 от тях са свързани с организацията на СИК-те, 7 - при упражняване правото на глас", заяви тя като уточни, че други 12 са за разпоредбата, която е за огласяване на данни на обществена медия преди края на изборния ден.

"Сигналите са свързани с това, че доставчици на медийни услуги посочват данни, което е недопустимо. Има предписание да се преустанови това нещо“, обясни Нейкова.

ЦИК вече е постановила четири решения, които могат да бъдат намерени на страницата на ЦИК за нарушения на тази разпоредба.

По думите ѝ при гласуването на гражданите преобладават и сигналите за това, че при пускане в урната, бюлетината се отваря.

"От Плевен е имало сигнал, че някои СИК-ве не разрешават сгъването още веднъж бюлетината. ЦИК са се свързали с комисията и е предприела мерки", коментира тя. Нейкова уточни, че в 24-ти район София е имало сигнал затова, че ъгълчето на бюлетината предварително е била откъснато, като избирателят е поискал друга бюлетина.

Във връзка с притеснението на граждани, че няма да се запази тайната на вота, при условие, че сега на бюлетина е по-къса, от ЦИК допълниха, че след като бюлетината бъде подпечатана и се откъсне съответната част, избирателят има право да я прегъне още веднъж преди да я пусне в урната.

По отношение на изборния процес в извън страната тя посочи, че няма сигнали за нарушения.

*Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.