Така правосъдният министър отговори на отворено писмо на 16 известни юристи, които поискаха оставката й по повод неин коментар, че ако Панов иска прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, трябва да стане депутат и да променя законите.

“Тези думи за Панов са извадени от контекста. Няма такава фраза“, заяви Цачева пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Тя наистина не произнесе думата "депутат" в коментара си пред bTV преди дни, но по същество каза именно това:

"Прокуратурата е там, където Конституцията е отредила. Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт. Но в момента тримата големи в съдебната власт са призвани да организират прилагането на законите всеки в неговата сфера. Преди всичко трябва да бъдем самокритични към звената, които ние ръководим. Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд, в съдилищата всичко е наред, едва тогава би могъл да дава мнение по отношение на други структури”.

Тя изрази готовност за среща с въпросните юристи, които уважавала, и ги покани на разговор за конкретни предложения по стратегията за съдебна реформа.

Цачева обаче беше категорична, че ще подаде оставка, само ако тя й бъде поискана от премиера с аргумент, че не се справя като министър. 

Сред 16-те юристи, подписали отвореното писмо, са Здравка Калайджиева - доскоро съдия от България в Страсбург, преподавателите по право Станислав Костов и доц. Кристиян Таков, известната адвокатка Ина Лулчева и други. Ето какво заявиха те:

"Според българския Закон за нормативните актове, законопроектите подлежат на задължително обществено обсъждане. Независимо от това дали споделяме конкретните предложения за промени, ние не виждаме кой друг, ако не съдиите, са компетентни да формират мнение и предлагат промени в тази област, както и да участват активно в обсъждането им. Намираме за крайно неуместно изказването Ви, че ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат”.

Според авторите възгледите на Цачева за "разделението на властите и тяхното взаимно възпиране, за върховенството на закона и независимостта на съда изглежда не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия".

Юристите изтъкват, че нейните думи са противоположни на застъпваните в чужбина мнения на вицепремиера по правосъдната реформа Екатерина Захариева за стремежа на страната да извърши препоръчаните от ЕК промени.

"По наше убеждение, ролята на министъра на правосъдието е да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя, или да злепоставя представители на коя да е от тях, а ролята на ВСС, който Вие председателствате, е да осигурява и брани независимостта на съдебната власт, а не да пренебрегва мнението и достойнството на нейните представители. Като считаме, че публичните Ви изявления са несъвместими с тези функции, НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНАТА ВИ ОСТАВКА", призоваха юристите в писмото.