Турция винаги е зачитала териториалната цялост и суверенитета на всички държави, каза Ердоган. 

Той призова България да осигури всички условия за провеждане на честни и прозрачни избори на 26 март, за да може всички нейни граждани да упражнят своя вот в обстановка на спокойствие и сигурност.

"В неделя, на 26 март, в България ще се проведат парламентарни избори, но научаваме, че там се правят опити да се попречи на сънародниците ни, нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот. Правят се опити за натиск върху тях. Това много дълбоко ни обезпокои", каза Ердоган.

"Може ли да се приеме такова нещо за нормално?
От една страна България твърди, че защитава европейските ценности, като европейска държава, но от друга страна - ще упражняваш натиск върху хората от турски произход, за да не гласуват според своите предпочитания.
Кое тук е европейското (отношение)?", попита турският президент, цитиран от БТА.

Българският посланик в Анкара Надежда Нейнски беше повикана за консултации в МВнР в София миналата седмица във връзка с твърдение за намеса в изборите на 26 март. Проведоха се и протести на българската граница с Турция срещу т.нар. изборен туризъм.

Междувременно ЦИК забрани два клипа на ДОСТ, с мотив, че са нарушени правилото за агитация само на български език и добрите нрави.

Вчера ДАНС съобщи, че е наложила експулсиране на един турски гражданин, а друг е обявен за нежелан в България. Други трима турци също бяха изгонени от страната заради заплаха за националната сигурност

Ердоган посочи още днес, че Турция не се намесва в политиката на други държави, но в същото време е нейно право да защитава демократичните права и свободи на сънародниците в съответната държава.

Турският президент направи това изявление на среща с представители на изселнически общности от България и балканските страни, която се състоя в Анкара с участието на повече от 3 000 души.

Това бе петата заключителна среща от поредица по инициатива на турското министерство на труда и социалните грижи с представители на изселнически организации от България и балканските страни в Турция.

На тези срещи беше решено граждани от турски произход да могат да получават разрешителни за местоживеене и работа в Турция за срок от 5 години, за да може да кандидатстват веднага след това автоматично за получаване на турско гражданство.

Решено бе също онези изселници, които имат роднини от първа степен в България, нуждаещи се от здравни грижи, да могат да получат срещу минимална здравна вноска медицинска помощ в Турция.