Отново висока избирателна активност и множество желаещи да пуснат гласа си на изборите в Лондон. В Баркинг, източен Лондон, неуспелите да пуснат бюлетина на първия тур на президентския вот, днес са дошли 30 минути преди старта на изборния ден.

Секцията в Баркинг беше рекордьор по гласуване на първия тур – 956 вота. До обяд бюлетина са пуснали около 300 души.

В Стратфорд, където имаше опашки от хора, сега гласуването е спокойно, отнема 5-10 минути. За да бъде облекчена ситуацията, на място има 2 тъмни стаи.

Според различни данни, реално живеещите българи на острова вече са над 100 хиляди.

Почти 20 хил. са бюлетините за президент, пуснати от българите във Великобритания на първия тур. Тази рекордна бройка идва на фона на дългите опашки от сънародници, които не успяха да гласуват, въпреки желанието им.

Гласовете на българите на Острова вече доближават по изборна тежест вота на българските граждани в Турция.

До обед 1200 души са гласували в град Чорлу


Стотици се редят на опашка да гласуват и в град Чорлу, Турция.

Вотът започна с огромен интерес и още от рано сутринта желаещите да гласуват напълниха секцията. За първите три часа от деня бюлетина за президентските избори бяха пуснали близо 700 души, а към обяд броят достигна 1200 души.

Това е рекорд за всички избори до момента за активност в една секция. В тази секция членовете на комисията са седем, а не пет, както е на останалите места. Гласува се в сграда на училище и е създадена много добра организация.

В същата секция на първия тур гласуваха 2150 души, а стотици не успяха да се доредят.

За момента са доставени 2000 бюлетини за секцията в турския град. Очакванията са обаче да има нужда от още бюлетини.
Големи са опашките пред всички избирателни секции r в Бурса, предаде БНТ. Още от сутринта започнаха проблемите с попълването на декларациите. Не всички владеят български език – някои бъркат букви от кирилицата с латински букви. Сега обаче не се говори на майчин турски език в секциите – нещо, което се случи миналия път. Fколо 10 000 души са успели да гласуват в Турция.

С час по-рано ще приключи изборния ден в Турция – в 19:00 ч. българско време, но по всяка вероятност както на 6 ноември, той ще бъде удължен с 1 час.
Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Прогнозни резултати от днешния вот можете да следите на страницата на Дир.бг във Фейсбук през целия ден.