Като политици не трябва да допускаме разделение сред обществото, провокирано от нашето поведение, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във Вършец пред над 140 жени от цялата страна в рамките на шестата политическа академия на Жени ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията и уточниха, че съорганизатор е фондация "Конрад Аденауер".

Така той коментира думите на президента Румен Радев:

"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават".

Държавният глава каза това в отговор на нападките на Цветанов, че на КСНС е представил позиция, която противоречи на членството ни в ЕС и в НАТО, както и че президентската му кампания е била финансирана на тъмно.

Според Цветанов заиграването със страховете, конфронтациите, личните нападки и махленските дебати нямат място в политиката. Споровете си струват, когато са за политики, смята той.

"Много е лесно да се държиш безотговорно и да разделяш. Когато един политик не може да предложи алтернатива, залита в полето на личните нападки. Да правиш внушения е много елементарен подход. Отговорният политик си служи с факти", обясни Цветанов и добави, че днес никой не говори за икономическия растеж, за кохезионната политика, за увеличението на заплатите, а това са истински важните теми.

"Дебатът ще се върне в правилната плоскост, когато спрем да отговаряме на нападките", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

"По време на КСНС Румен Радев не успя да даде разумно обяснение защо назначеният от него служебен кабинет побърза да завърши процедурата по избор на нови бойни самолети. Попитах и защо е допуснал служебното правителство да подпише толкова неизгодни за нас дългосрочни договори в сферата на отбраната, а той прехвърли отговорността на тогавашния министър. Този министър сега е негов съветник", посочи Цветан Цветанов.

Той коментира, че в становището, с което КСНС е трябвало да излезе след края на заседанието, никъде не е фигурирала позицията на страните-членки на ЕС за химическите атаки в Сирия, Резолюцията на ООН от 2013 г., позицията на Могерини за тези атаки, позицията на НАТО, която гласеше, че информацията на САЩ, Великобритания и Франция е напълно достатъчна, за да се направи прецизно унищожаване на точки, в които се изработват химически оръжия.

"В това становище по-скоро имаше припокриване с позицията на Русия", подчерта Цветанов.

По думите му БСП е изкривила дебата по много теми, като за пореден път от партията са се заиграли със страховете на хората.

"Примерите са много - провалът на европредседателството, рухналата ограда по границата с Турция, отделянето на Кърджали от България, злоупотребите в санирането и Истанбулската конвенция. До 15 декември БСП са организирали редица кръгли маси и са правили парламентарни питания в желанието си да натиснат властта по-бързо да ратифицира Конвенцията. След това усетиха накъде духа вятърът и промениха позицията си - това е БСП. Този техен подход ще продължи и занапред", анализира председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Когато отсъстваш от дебатите от важните теми и нямаш алтернативни решения, стигаш до крайности като тази да употребиш хората с увреждания. След измисления скандал на БСП някой разбра ли, че от седмици вече има свикани работни групи, които търсят легитимни източници за допълнително финансиране за децата с увреждания. Някой разбра ли, че в бюджета за 2017 г. за първи път бяха отделени 162 млн. лв. за децата с увреждания, а този за 2018 г. средствата са с 82 млн. лв. повече?",  попита Цветанов.

Според него през септември и октомври миналата година всички хора са асоциирали председателството само с ремонта на НДК.

"Днес няма делегация, която да си е тръгнала от София и да не е била възхитена", е добавил Цветан Цветанов. Той е казал още, че най-голямата отговорност в днешно време пред политическата класа е да отстоява и да допринася за евроатлантическата ориентация на България. "Ние сме избрали нашия път. Ние сме част от ЕС и НАТО, а няма по-голяма гаранция за сигурността ни от това", допълни той.

"Икономическият растеж и рекордният БВП ни дава възможност да отделяме повече средства за различните сфери - отбрана, образование, пътна инфраструктура и др. Това е нашата философия, това е философията на десните системни партии - да се харчи толкова, колко си изкарал. Всеки друг подход носи рискове от кризи", изтъкна Цветан Цветанов и допълни, че е изключително радостен, че в момента се работи активно по реализирането на ключовите за региона АМ "Хемус" и пътят Ботевград-Видин.