Между ГЕРБ и ДПС няма съглашателство, а политически консенсус по някои теми и допирни точки. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

"Към сега действащия Изборен кодекс в последните изменения, които се направиха преди 1-2 години, се направи една облекчена процедура за инициативни комитети и за тези, които искат да участват чисто мажоритарно във всеки един избор", заяви Цветанов.

Той допълни, че ГЕРБ държи преференцията да остане, но "когато искаш да участваш в политическия живот на страната, има консенсус", който трябва да бъде постигнат.

"Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участва в решаването и пренареждането на листите", обясни лидерът на ПГ на ГЕРБ.

По думите му, в политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум.

"Обвиненията, когато се правят към ГЕРБ, че вървим към тоталитарен режим, точно това са моментите, когато трябва да припомним тези грешни твърдения, които някои ги лансира в публичното пространство. Най-лесно е да кажем, не това е червена линия, която ние не можем да преминем, това означава, че БСП и ДПС, както и други биха се появили в подкрепа на техните усилия за прекратяване работата на 44-то Народно събрание и влизане в политически хаос", коментира Цветанов.

Той отбеляза, че между ГЕРБ и ДПС няма съглашателство, а политически консенсус по някои теми и допирни точки. Като пример Цветан Цветанов даде подкрепата на ДПС за закупуване на нов изтребител F-16.

"Това не е съглашателство, а утвърждаване на евроатлантическите приоритети и ценности и изграждане на оперативни способности на българската армия, съвместими със стандартите на НАТО", подчерта той.