Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов участва в двудневна конференция по въпроси на сигурността и разузнаването, провеждаща се в Конгреса на Съединените щати.

Пленарната сесия беше открита от посланик Джон Болтън, постоянен представител на САЩ в ООН (2005 - 2006 г.) и съветник по националната сигурност (2018 - 2019 г.) на президента Доналд Тръмп. В своето експозе посланик Болтън говори за новите предизвикателства пред демократичния свят - в стремежа си да възстанови Руската империя Путин застрашава цялата пост-съветска зона. Тревожни са тенденциите и от нарастващата военна мощ на Китай и непризнаването от тяхна страна на суверенитета на съседен Тайван. Киберпространството е друга сфера на човешка дейност, където много видимо се проявяват уязвимостите на съвременния свободен свят.

Кибершпионажът и киберсигурността заемат все по-голям дял в системата на съвременната международна сигурност. Именно поради тази причина, някои от глобалните телекомуникационни компании, които са под контрола на тоталитарни и авторитарни режими, следва да се разглеждат не като търговски дружества, а като външнополитически и военни инструменти на тези режими.

В последващ разговор в кулоарите на конференцията Цветан Цветанов запозна посланик Болтън с най-новите проучвания на Евро-атлантическия център за сигурност, касаещи Черноморския регион, Балканите и военно-политическите последици за Балканите в резултат на руската инвазия в Украйна.