БСП бламираха за пореден път решение на президента на републиката. Имаше пълен консенсус за модернизация. Това каза в "Лице в лице" по bTV заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той имаше предвид решение на Консултативния съвет по национална сигурност, на което всички политически сили взимат решение за модернизация на въоръжението на армията.

Това е тяхното двуличие, защото не може да си гласувал инвестиционен разход, а сега да си против, смята Цветан Цветанов.

"Това което показва БСП е, че те не са били искрени като са гласували през юни 2018 г. Имали са други интереси, може би "Грипен". 2017 г. направихме анкетна комисия, тази процедура трябва да е прозрачна. Имаме доклад, който казва, че F-16 е по-доброто решение. Аз съм убеден, че цената ще е много по-приемлива за България. Засега действащата техника самолети правителството е дало 200 млн. лева за ремонт. Искаме да продължи или да имаме способни самолети, които да отговарят на способностите на НАТО.

Да видим каква ще бъде позицията на БСП в парламента, защото има политици, които винаги са отстоявали евроатлантическите позиции, каза Цветанов. Но не отговори на въпроса на кого от левицата разчитат.

После отново се върна към БСП, като каза: "За мен е изключително важно каква ще бъде позицията на БСП при дебата в българския парламент. Убеден съм, че има български политици, които изповядват евроатлантическите ценности." И попита риторично: "Защо БСП са против F-16?!"

"Народното събрание ще възложи мандат на четиримата министри, за да договорят най-добрия вариант за държавата ни. Нека кажем, че семейството F-16 преобладава в почти всички страни-членки на НАТО. Само Чехия и Полша са с "Грипен". Нека да си припомним Словакия - само преди 8-10 месеца имаха решение за "Грипен", но в момента те са във финалната част за закупуване на F-16, защото само те предлагат целия отбранителен пакет. Нека да се отнасяме с уважение към нашите експерти", продължи Цветан Цветанов.

"Всичко ще липсва на този самолет като въоръжение - ракети трябва да се купят допълнително, а това не е посочено. Важно е да видим каква ще е позицията на БСП в дебата", добави той.

"Нека да кажем, че семейството F-16 преобладава почти навсякъде. Само Чехия и Унгария са с "Грипен". Нека си припомним една Словакия само преди 10 месеца имаха решение за "Грипен", имаше ясна позиция на гражданското общество и те вече закупуват F-16 , защото това е най-доброто. Нека погледнем нашите съседи, това са държави членки на НАТО, които имат F-16 . Нека се отнасяме с уважение с експертите. Уважавам качествата на Румен Радев като пилот, но не и като политик, той иска да ни води на изток", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

"Не трябва да даваме пари за нещо, което не е съвместимо с НАТО. Процесът е започнал 2010 г. Ние бяхме пред финализиране на този разход, знаете, че политическите кризи 2013 г. ни отклониха от тази възможност", каза още той.

"Уважавам качествата като пилот на Румен Радев, но не уважавам качеството му като политик, защото иска да ни отклони на Изток", каза Цветанов.

Според него е нелепо "да даваме пари за нещо, което може да ни отдалечи от НАТО".

Може да се направи обоснован извод, че при Румен Радев може да говорим за лобизъм, смята той.

Служебен кабинет не може да финализира този процес.

Всичко това ще мине отново на решение на българския парламент. В този разговор ще падне и цената, ще бъде най-доброто решение за България и ще бъде част от националната сигурност на НАТО", добави Цветанов.

"Аз съм убеден, че ще имаме мнозинство да дадем мандат да се финализира този процес и тогава ще имаме отговори на всички въпроси. Когато стигнем до ратификация ще бъдем с много по-голяма подкрепа. Влиза в парламента следващата седмица, може би още в сряда и ще видим дали ще можем да продължим преговорния процес", каза Цветанов.

Запитан ГЕРБ има ли гаранции, че ще получи гласове от "Атака" и НФСБ, за да може да мине решението на кабинета, Цветанов заяви, че е сигурен в това.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова в предаване по ТВ Европа конкурсът за изтребителите да започне отново.

Цветанов каза, че е убеден, че ще има необходимото мнозинство в пленарната зала, за да бъде даден мандат на българското правителство да финализира процеса за закупуването на нови бойни самолети. И добави: "И когато стигнем до ратификацията, ще имаме много по-широка политическа подкрепа. Защото това е тема, която засяга България 40 години напред".

"Пакетът "Макрон" е тема 2 години. През цялото време българското правителство е защитавало българските превозвачи, няма нито един глобен български гражданин. Аз искам да покажем, че има кауза върху която може да се обединим всички. Искам да благодаря на Борисов, че даде мандат на Росен Желязков да присъства в Брюксел на протестите. Когато покажем, че носим българското в себе си, можем да постигнем много повече заедно", каза още Цветанов.