На Бойко Борисов ще е и решението дали вече освободеният като министър на регионалното развитие Николай Нанков ще стане заместник на Петя Аврамова в същото министерство. Смятам, че ако се стигне до подобен подход, ще бъде добро решение, за да се продължи по спазване на сроковете, например за изграждане на тол системата, програмите, свързани с региони в растеж. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание.

Слух, че Николай Нанков ще стане зам.-министър на Петя Аврамова, обиколи кулоарите на НС веднага след гласуването на рокадите в кабинета. Самият той заедно с приемничката си Петя Аврамова не отговориха директно на въпроса, но и не отрекоха.

Той намекна, че освен политик, е преди всичко експерт, а тя призна, че неговият опит й е нужен в МРРБ.

"Не мисля, че е редно да отговарям на този въпрос какво бих направил. Мисля, че това, което направихме и като морален акт в целия широк спектър на думата "политическа отговорност", това, което направихме и тримата колеги, в момента е факт, но трябва да разсъждавам и рационално, все пак отговорността, освен политическа, е и експертна, държавническа, нека бъдещето да говори. Разбира се, и тези, от които зависи. От утре с тримата колеги сме народни представители", каза Нанков.

Наследничката му пък не разкри дали той ще е член на екипа й. Аврамова също не отговори директно на въпроса."Съзнавам отговорността, която поемам, ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри - Нанков и Павлова", каза новоизбраната шефка на МРРБ. Тя очерта трите си приоритета - ефективност, качество и контрол, като обеща да работи съвместно с кметовете и съсловните организации в сектора. За мен ще бъде безкрайно ценно да получа подкрепата на министър Нанков, когото дълбоко уважавам и ценя. Ще бъде ценно да получа възможност да ползвам и неговите знания и опит", бе отговорът на Петя Аврамова.

"Аз съм изключително щастлив от това, че оставям подредена къща на добър стопанин, като Аврамова, коментира в кулоарите веднага след рокадата вече бившият министър Николай Нанков, застанал редом до министърката на регионалното развитие. Убеден е, че със същите темпове ще продължи изпълнението на приоритетите на ГЕРБ от управленската програма. Убеден съм, че г-жа Аврамова ще се справи повече от добре.

Има обсъждани имена за нов главен секретар на МВР, но това е в компетентността на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи, след осъществяването на съответната съгласувателна процедура с президента Румен Радев, коментира Цветанов след като депутатите избраха досегашния главен секретар Марин Младенов за министър на вътрешните работи.

Тук няма как да не се направи задължителното съгласуване, когато говорим за назначаване на висши професионални фигури в сектор "Сигурност", подчерта той.

Финансовата дисциплина щяла да продължи и при Росен Желязков като министър на транспорта.

Имаме коалиционно споразумение, управленска програма за четиригодишен мандат и няма промяна в изпълнението на секторните политики, така председателят на ПГ на ГЕРБ заяви подкрепата на мнозинството в НС за новоизбраните министри.