В четвъртък има възможност да бъдат гласувани двама нови министри, вместо трима. Така може да се излезе от ситуацията с неподписания президентски указ за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов от поста. Възможният сценарий лансира заместник - председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи bTV.

Ако указът не стане факт до четвъртък, парламентът може да извърши промените в регионалното и в транспортното министерство. И те да бъдат поети съответно от Петя Аврамова и Росен Желязков.

"Мога да дам много примери на поведението на сегашния президент с предишни. Когато Георги Първанов трябваше да освободи тогавашния секретар Бойко Борисов от длъжността главен секретар", коментира Цветанов.

Експерти по конституционно право твърдят, че има хипотеза, според която Младен Маринов може да бъде назначен за министър на вътрешните работи, без да е подписан президентският указ. Ако се стигне до там държавният глава ще има месец, за да го освободи от поста главен секретар.

"Аз съм убеден, че разумът ще надделее и въпреки лошите съветници, които има президента, ще се вземе правилното решение в полза на сигурността", допълни Цветанов.

От БСП пък настояват за оставка на цялото правителство. И дори се обърнаха към президентската институция и Министерския съвет.

"Десет дни или една седмица спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг, нашата позиция е ясна, който и министър да смените, няма да спре агонията. ГЕРБ и това правителство си отива", посочи Корнелия Нинова, председател на БСП.