Възстановяването на емисиите на български език на радио "Свободна Европа", спрени през 2004 г., е добро за демокрацията, смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Много сайтове генерират фалшиви новини и присъствието на свободна медия, каквато е "Свободна Европа", е добро за демокрацията", каза Цветанов пред "Нова телевизия", запитан дали възстановяването на предаванията на български език е шамар за управлението.

Цветанов упрекна лидера на БСП Корнелия Нинова за това, че си е послужила с неистини по темата за разпространението на чума по животните в Странджанско като е твърдяла, че заповедите за евтаназия са издадени без да се взимат проби и без да има потвърдени резултати за заболяването, а след като експертите са представили доказателства за обратното, не се е извинила.

"Действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираност за потенциалната заплаха и за това, че единственият възможен вариант да излезем от тази ситуация, е евтаназията на животните, където има огнище на чума", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Коментарът му идва след разразилия се скандал с евтаназирането на овце в Странджанско, заразени с чума.

"Политиците няма как да извличат политически дивиденти от подобна трагедия и ситуация, която се е създала в страната", категоричен беше Цветанов.

И добави: "В България трябва да имаме малко по-голямо уважение към експертите и към тези, които се грижат за здравето на хората, защото БАБХ бяха категорични, че пробите са положителни и трябва да започне ограничаване на разрастването на чумата в страната. Има 1 милион и 300 хиляди овце и кози в страната. До момента са избити около 4500. Сами разбирате, че е добре да се предприемат подобни действия, защото те са единствените възможни".

Цветанов обвини БСП, че е била организатор на хибридна атака срещу ГЕРБ по време на изборите за президент през 2016 г. и продължава това сега с признанието на депутата от БСП Елена Йончева, че участва в разследване за компрометиране на премиера.

"До този момент само сме предполагали, че БСП стои зад този сценарий, но Йончева не можа да даде смислено обяснение за фирмата си с Цветан Василев, изпуска нервите си човек", каза Цветанов по повод думите на Йончева, която е журналист по професия, че прави разследване за това, че премиерът Бойко Борисов притежава къща в Барселона - сюжет, внушаван от анонимни видеоклипове в интернет.

"В цялостното напрежение (в страната) допринася политиката или организационната работа на БСП", обобщи той.

В същото време председателят на парламентарната група на ГЕРБ увери, че управлението е стабилно и между коалиционните партньори няма напрежение.

Относно Закона за шума, Цветанов каза: "Трябва да се намери необходимият баланс, необходимият консенсус, защото както младежите, които искат да имат повече възможности за купон и почивка, трябва да се съобразим и с хората на бизнеса, и с почиващите, и с правилата на българското законодателство. Разбира се, че трябва да се намери консенсус и там, където е необходимо, да се направи този компромис, който обаче да не повлияе на почиващите хора".