"Трябва да се прави разграничаване между ГЕРБ и модела "Борисов", защото в партията има много стойностни хора с огромен капацитет, които никога не са били част от управлението и не са се облагодетелствани. Моделът "Борисов" се явява токсичен за българската политическа система. ... Кой би повярвал на евро-атлантическата ориентация, която днес заявява лидерът Бойко Борисов, като само преди 2 години се биеше в гърдите за големия успех с прокарването на "Турски поток".

Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи и бивш заместник-председател на ГЕРБ, сега лидер на "Републиканци за България".

По думите му в страната трябва да се намери политически консенсус:

"Освен срещу войната, но ние се лишаваме и от една голяма възможност за страната ни - това е европейската солидарност по Плана за възстановяване. ... Законопроектите, свързани с реализирането на парите по Плава, трябва да бъдат приети от парламента. Ние няма да можем да направим началото на новия финансов програмен период, който започна на 1 януари 2021 г.".

Бившият министър на вътрешните работи коментира, че в момента няма никаква концепция как трябва да бъде развивана системата на МВР:

"Политическите назначения в МВР вече са факт до ниво началник на група и началник на сектор, което е абсурдно за една деполитизирана система. ... Назначенията са от всички партии, които управляват през последните години".

Реформата в МВР трябва да има пътна карта за функционалните промени, които трябва да бъдат направени, категорично заяви той.

В предаването "12+3" Цветан Цветанов изказа мнение, че е реалистично България да бъде приета в Шенген до края на 2022 г.

"След миграционната вълна по време на Арабската пролет през 2011 г. страните от Шенгенското пространство започнаха да изразяват едно друго възприятие, че не трябва да се разширява повече поради потенциалната заплаха от миграционния натиск, който влиза в България и Румъния, които са външна граница на ЕС и могат да бъдат някакъв буфер", коментира той.