Най-важното през следващата седмица е да преодолеем вота на недоверие, да покажем, че коалицията е стабилна, и имаме програма, която да изпълняваме поне още осем месеца. Исканията на протестиращите трябва да бъдат чути от политиците, готови сме да разговаряме по тях.

Това коментира пред журналисти председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в пазарджишкото село Виноградец. Тя прогнозира също, че вотът ще бъде отхвърлен.

Темата корупция винаги е била на дневен ред и ние никога не сме бягали от нея. Премиерът при всяко едно съмнение веднага взема мерки за разлика от други политически сили и други институции, добави Караянчева, цитирана от БТА. По думите й е "хубаво, че ще има дебат в парламента по темата". Ние също искаме да говорим по тази тема, също имаме какво да кажем, защото не може хора, които гласуваха против Закона за корупцията, и президентът, който върна този закон и наложи вето, да бъдат най-големите борци срещу корупцията, подчерта председателят на парламента.

Караянчева смята, че на този етап е важно да има стабилно управление. Парламентът трябва да работи, защото имаме редица закони за приемане, трябва да се приеме и държавният бюджет. Ако има служебен кабинет, няма как да се приемат и промени в законите, които засягат борбата са КОВИД 19, обясни тя. Каквото и да се случи, за мен изходът не е служебен кабинет, посочи председателят на Народното събрание.

Караянчева поздрави протестиращите за това, че, по думите й, са се разграничили от политически партии, от хора, които са се опитали да ги "яхнат" и да ги направляват. Тя определи протеста като граждански и спонтанен. Това, което искат хората, трябва да бъде чуто от политиците, затова имаме планове в тази посока и мислим как да направим възможно да има контакт. Въпрос на тяхна инициатива е, а ние сме готови да разговаряме, добави Караянчева. Тя смята, че има искания, които са осъществими и основателни.

"И правителството, и парламентът, и премиерът, знаете, винаги когато има искания, откликва, чува и реагира. Няма проблем да влезем в контакт с хората", подчерта председателят на Народното събрание. По думите й високомерието никога не е било отличителна черта на ГЕРБ.

В с. Виноградец Цвета Караянчева откри паметник на пилота Атанас Кръстев, загинал при защитата на София във Втората Световна война.