ЦИК започва на 2 септември приема на документи за регистрация на партии и коалиции за шестите предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам и седми поред за НС, обявиха председателката на комисията Камелия Нейкова и говорителката Росица Матева на първия брифинг за този вот. Документи ще се приемат до 14 септември. 

От комисията отказаха да коментират евентуални казуси, които биха могли да възникнат при регистрациите на листите на ДПС и БСП.

"Не мога да предполагам. В Софийски градски съд има регистрирана една партия с наименование ДПС", каза Росица Матева в отговор на въпрос за това дали ще се появи проблем при регистрацията от разцеплението в движението. Тя посочи, че редът е да се подадат документи в ЦИК, която ще ги разгледа и ще обяви решението си. 

"Когато бъдат подадени документи, ЦИК ще ги разгледа. ЦИК не може да коментира вътрешнопартийни въпроси", отсече тя по повод хипотезата, че може и двамата съпредседатели на ДПС да регистрират депутатски листи.

Помолена да обясни дали по другия партиен проблем - кой представлява БСП пред ЦИК и дали е имало заплашвани членове на комисията, както обвини Иван Ченчев от групата на Корнелия Нинова, говорителката на комисията отрече.

"Не съм чувала, попитах колегите, никой от тях не каза да е бил заплашван", заяви Матева.  "ЦИК отрази в регистрите си смяна на представляващия "БСП за България", което беше заявено в ЦИК. Ние сме отразили взетото вече решение", обясни тя по повод заявлението на временно изпълняващия длъжността председател на БСП Атанас Зафиров. Тя посочи, че няма как да знае мотивите за подаденото от него заявление.

Предстои МС да определи план-сметката и отговорен министър за изборите, добави Камелия Нейкова. ЦИК вярва, че тези избори ще бъдат организирани така, че всеки избирател да има възможност да упражни своето изирателно право, заяви председателката на комисията и призова медиите за обективно отразяване на работата на ЦИК.

"На нашето общество е необходимо спокойствие и доверие, за да кажем, че са били демократични, честни и прозрачни", добави тя.

До момента са приети 17 решения на ЦИК във връзка с изборите на 27 октомври. Сред тях - хронограма за вота, първи пакет от изборни книжа, които засягат регистрацията на партии и коалиции, списъци и документи за РИК. Утвърдени са указателни табели, печати и броя на мандатите. Върви и предварителен контрол на обществената поръчка за машинното гласуване.