Централната избирателна комисия отчете по-висока избирателна активност с 1,21% към 11 часа спряма същия час на предходните избори.

"9,55% е избирателната активност към 11 часа. Най-висока е в Монтана - 14,44%, а най-ниска във Варна - 5,25 процента. За сравнение на предишните изборите на 9 юни към този час избирателната активност е била по-ниска - 8,34%. Тогава отново най-висока е била в Монтана, а най-ниска - в 24 МИР", съобщи на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.

В Централната избирателна комисия към 11:40 часа са постъпили 11 сигнала. Те са от компетентността на районните избирателни комисии и са препратени към тях.

"В ЦИК са останали за разглеждане три сигнала, два от които са за агитациии в телевизии. Имаме сигнал за заснет вот, имаме сигнал в Пловдив за това, че студент не е допуснат да гласува", уточни Матева.

Постъпили са и 35 решения на районни избирателни комисии, с които е преустановено машинното гласуване.

Най-много са в Хасково - 7, в Благоевград - 4, в Пловдив-област - 4. Има райони, в които няма нито една машина, с която да е преустановено гласуването. Техниците на "Сиела Норма" съобщават, че причините за преустановяването на гласуването с машините е, че не се отпечатват бюлетини, проблем със софтуера, не работят сензорните екрани, принтерите към тях не работят, не се разчитат смарт картите, липса на ток за машина и др.

По повод постъпили сигнали в ЦИК, Митева припомни, че на бюлетините от машинното гласуване се поставя по един печат, а на бюлетините от хартиеното гласуване се поставят по два печата преди да бъдат пуснати в урните за двата вода вот.