Централната избирателна комисия (ЦИК) ще оповести в четвъртък разпределението на мандатите между 6-те партии и коалиции и по избирателни райони.

"Всеки получава такъв дял от местата, 240 са всичките, какъвто е делът от действителните гласове, които има съответната партия или коалиция в рамките на гласовете, които са подадени за партии и коалиции и са преминали 4-те процента", обясни говорителят на комисията Димитър Димитров пред БНР.

"Ако каквото и да е условна партия Х или коалиция Х е спечелила 25% от гласовете, подадени за листи над 4%, тя ще получи една четвърт от местата - т.е. 240 делено на 4 - това ще е 60 места", каза Димитров.

Също в четвъртък ще се обявят преференциите, но не се очаква те да разместят значително листите, коментира още Димитър Димитров.

"Почти сигурно е, че заради преференциите няма да имат чак такива големи размествания, но мога да кажа, че действащият министър на здравеопазването със сигурност ще бъде избран и от Варна и от Търново, това са двете му регистрации. Дори във Варна да бъде изместен, както твърдят медиите, от местна активистка, той ще трябва да посочи кое място заема - във варненската листа или в търновската", добави той.

От четвъртък до неделя избраните от два района за депутати трябва да посочат от къде ще реализират своят мандат.

Очаква се утре ЦИК да се занимава с отстраняването на несъответствията от протоколите. Очаква се също и броят на недействителните бюлетини на тези парламентарни избори да е по-малко заради използването на машините като този път се попълват и се сканират финалните протоколи от машините, които са достъпни.

След като предаде в ЦИК протоколите и фактите от машините от гласуването, председателката на РИК в Хасково Веселина Пенчева определи изборният процес като много тромав.

Тя потвърди за многото грешки в секционните протоколи, посочи като причина освен обема на информацията, която се попълва, така и подмяната на членовете на секционните комисии.

"От 22-ри, когато трябва да бъдат назначени, до края на изборния ден се смениха три пъти почти основно. Ние обучаваме, дори и да е присъствено, след една седмица вече въобще това не са членовете, а съвсем други назначени. Грешките, където е гласувано с машини в протоколите са повече, не защото машините грешат, а защото протоколът е по-сложен. На всяка точка имаме един сбор от бюлетини и машини, което бърка секционните избирателни комисии. Ние имахме случай в секция, в която има машина не беше гласувал нито един избирател, а учудващо имахме комисия комисия, в която пък сто процента бяха гласували на машина, а никой не беше пуснал бюлетина", обясни Пенчева.