Тревожно ниска избирателна активност се очертава според официалните данни на Централната избирателна комисия. Същата картина сочат и данните на социологическите агенции.

Според ЦИК към 16 ч тя е едва 20.4% спрямо над 27% на последните избори през 2023 г и над 25% на тези от 2022 г. Това означава, че от 6 593 275 имащи право на глас българи до урните са стигнали само 1 347 573 души.

Избирателната активност е катастрофално ниска - това отчитат и социолозите от "Алфа Рисърч" - към 19 часа тя е малко над 31%, а според данните на "Тренд" - час по-късно до урните са стигнали едва 33,9 на сто.

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК коментира пред БНР, че за жалост са се сбъднали очакванията за ниска избирателна активност в днешния ден.

Това ме плаши, това показва много безотгговорно отношение на нашите съграждани. Не виждам никаква реционална причина да не се гласува, каза той.

По думите му това безхокойство е много по-валидно за европейските, отколкото за парламентарния вот, който е в голяма степен предвидим.

Но за ЕП има да се взимат много важни решения и сме длъжни да ги взимаме, смята експертът.

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение да обяви края на изборния ден на територията на страната в 21:00 ч. на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители.