Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова да проведе избори две в едно. До края на седмицата ЦИК ще обяви две процедури за доставката на допълнителен брой машини и за логистично осигуряване и техническо обслужване на тези машини, каза Камелия Нейкова - председател на ЦИК на заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Тя отговори на въпроси относно готовността за провеждане на машинно гласуване и свързаните с него дейности по повод предстоящите изборни процеси.

От пролетта машините се съхраняват в склад, посочен от МС и под охраната на МВР, посочи Нейкова.

По думите й, трябва да има удостоверяване на съответствие на машините не по-късно от 20 дни от получаването на устройствата. Надявам се да спазим този срок, но зависи и от избора на изпълнител, каза Нейкова.

От ДАЕУ посочиха, че такова удостоверяване може да стане за две седмици, допълни тя.

Ще има изцяло модифициран софтуер, защото предстоят едновременни избори за народни представители и за президент. Те ще се правят с една карта за гласуване, като на монитора на машината ще се виждат и двете бюлетини и избирателя ще може да избира дали ще участва в единия или и в двата. В следващите дни ЦИК ще разполага с изходния код и софтуера на машините, посочи тя.