Централната избирателна комисия е регистрирала 31 партии и осем коалиции за парламентарните избори през април, съобщи БТА.

Прави впечатление, че на предстоящите избори има повече мераклии за властта в сравнение с предишните парламентарни. На изборите за Народно събрание през 2017 г. ЦИК допусна до участие във вота 18 партии и девет коалиции, като четирипроцентовата бариера минаха четири партии и една коалиция - тази на Обединените патриоти.

Регистрациите на партиите подлежат на проверка. В срок до 18 февруари ЦИК изпраща на районните избирателни комисии /РИК/ списък на регистрираните партии и коалиции и информация за заличените партии и коалиции. В срок до 20 февруари Главната дирекция "ГРАО" в МРРБ извършва проверка на списъците, представени от партиите и коалициите, сочи хронограмата на ЦИК. В срок до 22 февруари РИК регистрира инициативните комитети на кандидатите, които искат да станат депутати, без да се ангажират официално с подкрепата на някоя политическа сила.

Днес Министерският съвет прие решение, с което възложи координацията по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма.

В решението са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, включително и на министъра на здравеопазването, предвид разпространението на COVID-19.

На министъра на правосъдието е възложено да издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по Изборния кодекс.