Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна днес почти пълен консенсус относно предложението на министъра на труда и социалната политика за промяна на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Отсъствието по болест или за отглеждане на дете да се изчислява в работни часове, а не в дни - както е в момента. Това предвижда наредба на Министерството на труда и социалната политика, която ще бъде обсъдена на следващото правителствено заседание. Въпреки че промяната трябваше да влезе в сила от началото на месеца, финалните текстове още не са готови.

Синдикати и работодатели обаче се опасяват от злоупотреби. Днес наредбата беше обсъдена на Тристранен съвет.

Синдикатите смятат, че ако например при сумарно работно време и смяна от 12 часа излезете в болничен, фирмата ще ви плати обезщетение само за 8 часа. Работодателите пък се страхуват, че ако работникът си вземе болнични по време на почивни дни, ще трябва да плащат обезщетения и за тях.

"Аз, в сумарното изчисление на работния ден, се пада, че в петък съм 12 часа на работа, само че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: "Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми плати 8", каза Иван Кокалов от КНСБ.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изчисляването на всяко отсъствие от работа в часове е по-справедливо:

"Тези, които работят на сумирано изчисляване на работнотовреме, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага, не се дължи. Това създава възможности за не добри практики".

НСТС не разгледа проекта на Закон за доброволчеството, внесен от Цветан Цветанов и група народни представители, заради забележки и несъгласие по много от текстовете.