Трима заместник-министри са назначени в две министерства, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Тихомир Стойчев и Ирена Димитрова са назначени на длъжността заместник-министър на външните работи, а Валентин Мундров поема поста на заместник-министър на електронното управление.

Тихомир Стойчев е дипломат от кариерата. В периода 2016 г. - 2022 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Съединените американски щати. Между 2012 г. - 2016 г. посланик Стойчев е бил секретар на президента на Република България по въпросите на външната политика. От 2008 г. до 2011 г. е заемал длъжността заместник-ръководител на българското посолство във Вашингтон, като от ноември 2009 г. до август 2010 г. е изпълнявал длъжността временно управляващ на посолството. В периода 2003 - 2007 г. е бил съветник по политическите и икономическите въпроси в посолството в САЩ. От 1996 г. до 2000 г. е бил трети секретар в Мисията на България към ЕС в Брюксел. В Министерството на външните работи е работил като началник на отдел в дирекция "Европейска интеграция", директор на дирекция "Америка", и.д. Постоянен секретар. Тихомир Стойчев е магистър по философия и история от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е бил на множество специализации в чужбина.

Тихомир Стойчев, зам.-министър на МВнР

Снимка: МС

Ирена Димитрова е дипломат с над 20 годишен стаж в МВнР, преминала е последователно през всички етапи на кариерно развитие с фокус политиката за сигурност и НАТО. В периода 2021 г. - 2022 г. е заместник-министър на външните работи, а до момента е посланик за специални поръчения по изграждането на устойчивост в МВнР. Димитрова има два задгранични мандата - в Обединеното кралство и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел. Завършила е Философския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" с магистърска степен и Дипломатическата академия на Кралство Испания с академична степен "Магистър по международни отношения" от Мадридския университет Компултенсе.

Ирена Димитрова, заместник - министър на МВнР

Снимка: МС

Валентин Мундров, който е назначен за заместник-министър на електронното управление, е професионалист в сферата на информационните технологии с повече от 20 години задълбочен технически опит в разработването, внедряването и поддръжката на сложни информационни системи. Притежава експертиза в стратегическото планиране, изграждането на високопроизводителни екипи, управлението на проекти и програми. До този момент Мундров е бил ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция "Софтуерна интеграция" в "Информационно обслужване". Бил е експерт в Агенция "Митници", както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор. Мундров е магистър със специалност "Индустриално инженерство" в Техническия университет - София, завършил е и "Електронен бизнес и електронно управление" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии.

На 6 юни, преди редовното правителство да встъпи в длъжност, служебният министър-председател Гълъб Донев освободи от длъжност голяма част от заместник-министрите в служебния кабинет. 

Валентин Мундров, който е назначен за заместник-министър на електронното управление

Снимка: МС

Мариела Модева отпада като зам.-министър на туризма

Проф. Мариела Модева отпада за завръщането си като заместник-министър на туризма в новото правителство. Причината е, че ще бъде в конфликт на интереси със своя брат Иван Модев, който стана началник на кабинета на премиера акад. Николай Денков, обявиха за TravelNews служители от Министерството на туризма. Зам.-министрите се назначават от премиера и реално тя ще изпадне в подчинено положение на брат си, което е тежък конфликт на интереси, обясниха юристи.

Иван и Мариела Модеви са деца на Тодор Модев - дългогодишен кмет на тогавашния Коларовски регион в София по времето на комунизма, а след промените - дълготраен общински консултант от БСП и регионален шеф на София (от 2005 до 2009 година по времето на тройната коалиция). Синът Иван Модев гравитира около ПП, а Мариела Модева е в БСП, като в предното редовно правителство беше назначена за заместник на бившия министър на туризма Христо Проданов, който също е от социалистите.

На проф. Модева се търси друго амплоа във ведомството, като най-вероятно ще стане съветник на министър Зарица Динкова, твърдят служители. В предното редовно правителство и след това в двата служебни кабинета, Модева не грейна с много свършена работа. Напротив, често беше критикувана от бранша заради рекламата и маркетинга на туризма на България, за които тя отговаряше. Дори провали презентацията на страната ни през май във Великобритания. Засега е назначен само един заместник в туризма - Ирена Георгиева, която заема поста вече 8 години. За другото място все още се търси човек от бранша, коментираха от министерството.