"Продължавам да не разбирам каква игра играят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Защо ПП-ДБ предлагат днес правителство, при положение че са втори и президентът още не е дал мандата на първите - ГЕРБ и СДС" - това написа във Facebook лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Той напомня, че има конституция и според най-важния закон на държавата първи правителство трябва да предложат спечелилите изборите. По думите на Трифонов това е "някакъв водевил, който някакви присъдружни медии обясняват като голяма политическа игра", а всъщност е "нещо жалко и неразбираемо". Да не говорим, че предложението на втората политическа сила е за правителство на малцинството, добавя още Трифонов.

"Когато ИТН спечели изборите и предложи правителство на малцинството с абсолютно същите мотиви, всички тогавашни партии в парламента дадоха пресконференции, че няма да го подкрепят", припомня той и добавя, че същият Христо Иванов, когото гледал днес как в новините обяснява, че това е единственият правилен ход за България, тогава е обяснявал, че правителство на малцинството е "котка в чувал" и за нищо на света няма да го подкрепи. Значи, когато е Христо Иванов - може, но когато е някой друг - абсурд", коментира Трифонов.

Той напомня още моменти от времето, когато бяха първа политическа сила преди около две години: 

'Когато ние предложихме правителство на малцинството, бяхме първа политическа сила, а ПП-ДБ в момента не са. В проектокабинета на ИТН имаше само доказани професионалисти, а не политически шарлатани. Да не говорим също, че в предложеното правителство на малцинството от ПП-ДБ предложение за министър на финансите и еврофондовете е Асен Василев - човекът, заради когото в момента дефицитът в държавата е 13 млрд. лева". 

Според лидера на ИТН Василев е човек "с абсурдни разбирания за финансовата политика на държавата и в крайна сметка - човекът, заради когото правителството на Кирил Петков падна от власт". Няма да коментирам и смешните кандидатури на Рибарски и Табутов, добавя Трифонов.

"Общо взето, този ход на ПП и ДБ, освен че е смешен, е и абсолютно неприемлив", обобщава той и добавя, че ИТН ще подкрепя само това, което е полезно за държавата.