Три опита да започне заседанието за избор на нов председател на НС не бяха достатъчни - кворум така и не беше събран. ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бойкотираха заседанието, като нито един народен представител от техните групи не се регистрира.

Временният председателстващ Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" даде два пъти по 15 минути почивка, макар че изрази опасенията си, че кворум няма да има и от трети опит.

Междувременно изненадващо стана ясно, че има обрат в позицията на ПП и те няма да издигнат отново кандидатурата на Никола Минчев за шеф на Народното събрание. Новината съобщи председателят на парламентарната група Андрей Гюров, след като досега заявките бяха в точно обратната посока.

ИТН, ГЕРБ-СДС и БСП също посочиха, че няма да издигат кандидат и обясниха, че в парламентарните групи подобни номинации не са коментирани.

В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента", обясни Гюров в ефира на bTV.

Снимка: БТА

"Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот", смята Андрей Гюров.