Три комисии останаха без председател, след като и през поредната почивка партиите не успяха да се разберат кой да ръководи комисията за младежта и спорта, тази по земеделието и комисията по правата на човека и жалбите на гражданите. Преди това възникна скандал в залата, като от ПП обвиниха ДПС и ГЕРБ, че някой им се е обадил да отхвърлят кандидата за председател на спортната комисия Радостин Василев заради сигнала му за конфликт на интереси срещу Весела Лечева. Лидерите на партията обвиниха конкретно ДПС. След уталожване на страстите от сутринта в ранния следобед пленарната зала се зае с гласуването.

Преди това стана ясно, че политическите сили не са постигнали съгласие и така се стигна до две кандидатури за председател на спортната комисия - и двете бяха отхвърлени по волята на мнозинството в пленарната зала.

"И сега, обещания парламентарен десерт - комисията по спорта", направи прелюдия към щекотливата тема Йордан Цонев. Разправии в залата не последваха, но и двете страни в спора взаимно си отхвърлиха кандидатите. Гласуването беше разделено - първо депутатите попълниха състава на комисията, ведно със зам.-председателите, а след това се състоя гласуването само за председател.

Кандидатите на ПП Радостин Василев и Халил Летифов от ДПС не събраха достатъчно гласове, за да бъдат избрани. Все пак за депутата от движението гласуваха 99 народни представители, а за бившия спортен министър - 93-ма. Против Василев бяха повече депутати - 84-ма, а 65 се обявиха срещу номинацията на Летифов. 

Срещу това ДПС да оглави спортната комисия гласуваха от ПП и ДБ, а несъгласни с опцията Радостин Василев да стане шеф бяха от ГЕРБ и "Възраждане". При вота за него само двама народни представители от ДПС гласуваха "против", всички останали се въздържаха. 

Скрийншот: Народно събрание

Няма избран председател, няма драма, ще изберем по-късно, обобщи резултата водещият заседанието Йордан Цонев и прекъсна процедурата, като успокои, че има и други комисии за попълване.

Скрийншот: Народно събрание

В този момент от "Български възход" издигнаха трети кандидат - проф. Даниела Дашева за шеф на спортната комисия.

"Не възразявам срещу номинацията на професора, но ако проведем гласуване за ново номиниране и в случай, че това предложение събере мнозинство, това би нарушило принципа, който два дни договаряхме", реагира лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и предложи по-скоро да се премине към прекъсване на процедурата по избор на председател.

Атанасова предложи въпросът да бъде отложен за друг ден, като напомни, че БВ имат право само на едно председателско място в парламентарна комисия според решението за разпределението на постовете на пропорционален принцип. Тя добави, че ако вземат комисията по спорта, от партията на Стефан Янев ще трябва да се откажат от антикорупционната комисия, където председател е именно техният лидер. 

Последва оттегляне на предложението от БВ и на номинацията на Дашева.

Пленарната зала отхвърли и кандидатурата на бившия зам.-министър на земеделието от ПП Иван Христанов и така земеделската комисия стана втората без председател. 

За него гласуваха само от ПП и ДБ, като той получи подкрепата само на един депутат от бившия коалиционен партньор БСП. 64 народни избраници гласуваха против кандидатурата му, а 93 се въздържаха.

Третата с вакантно председателско място се оказа комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, тъй като никоя от парламентарните групи не издигна председател.

Скрийншот: Народно събрание

Последва поредна почивка, след което парламентът трябва да реши за кога ще отложи попълването на шефските места в трите комисии.

След кратка пауза Йордан Цонев предложи депутатите да се върнат към темата с комисиите в петък.

"Комисията е в портфейла на ПП, но за да направим номинацията, трябва да отворим пак процедурата", каза той по повод неизбрания Христанов за шеф на земеделската комисия.

"Аз предлагам тази процедура да я отворим утре, когато ще избираме комисии по правна и конституционни въпроси, а има още и две непопълнени комисии", каза зам.-председателят на парламента. От името на ПП председателят на групата Андрей Гюров демонстрира, че е съгласен.

 От кулоарите Радостин Василев повтори обвиненията към президентството и Весела Лечева

Междувременно в кулоарите, след като не бе избран на поста, самият Радостин Василев обяви, че "във вторник вечерта след председателски съвет ПГ на "Продължаваме промяната" беше уведомена кои пет комисии ще бъдат при нас по квотен принцип". "Една от тези комисии беше комисията по спорт и имаше гласуване в парламентарната група кой да бъде неин председател", каза той.

И изтъкна качествата си, които надделели за това ПП да се спрат на него. "По обективни причини - бил съм министър на младежта и спорта, имам експертиза в тази сфера, беше решено да бъда предложен за председател на Комисията по спорт", каза той. 

"В сряда сутринта, преди началото на заседанието, в кулоарите на Народното събрание бях поканен на разговор от едно от основните лица на ДПС и бях помолен да се откажа от председателството на тази комисия", обвини Василев. "В един много добър тон ми беше казано, че за мен е най-добре да не съм председател на тази комисия. Веднага попитах каква е причината, при положение, че снощи комисията е била предоставена от ДПС на ПП и те вземат Комисията по екология, защо се налага аз да не председателствам тази комисия. Беше ми казано, че е имало обаждане от президентството и от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не е удачно в момента да се влиза в конфликт там, а и на мен такава война не ми трябвала", заяви бившият спортен министър, който премина от ИТН в ПП.

Снимка: БТА