Три коалиции избраха 24 май, за да е регистрират в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли - "Изправи се! Мутри вън!", "Българските патриоти" и "Ляв съюз за чиста и свята република".

Председателят на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова каза пред медиите, че коалицията ще влезе в парламента с повече депутати, за да постигне целите, които си е поставила: "разграждане на мафиотския модел, възстановяване на демокрацията и върховенството на правото, повишаване на доходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите, свободна конкуренция за бизнеса и спиране на рекета върху фирмите, чиста и зелена България".

Новото патриотично обединение на ВМРО, Воля и НФСБ, внесе документите в ЦИК без лидерите на трите партии, за които вече стана ясно, че няма да фигурират в депутатските листи.

"Разчитаме на успех, обществото има нужда от стабилно патриотично обединение", заяви Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ.

На свой ред представляващият коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република" Иван Атанасов заяви, цитиран от БНР: "Ще се борим да върнем надеждите на хората за справедливост, за солидарност и за достойнство на хората на труда. Борим се за подкрепата на българските граждани и за приятелство с Русия".

Организационен секретар на тази формация е бившият премиер Жан Виденов, който ще е водач на листа.