ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединени патриоти" биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от ново проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Прагът за влизане в европарламента е по-висок от този на парламентарни избори. За вота през май той ще бъде 5.89%, по-висок от предишните евроизбори. Причината е, че вече имаме 17 евродепутати - с един по-малко.

Социолозите уточняват обаче, че в предварително зададените опции са заложили общо явяване на "Обединени патриоти" (ВМРО, "Атака" НФСБ). При евентуална друга конфигурация това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал.

Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с електоралния въпрос, който залагаме за парламентарни избори, обясняват от "Тренд".

Снимка: "24 часа"

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и "Обединени патриоти", която през януари вече е почти двойна в полза на движението.

"Демократична България" и "Воля" запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35 и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%

Данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи.

В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат сходно мобилизирани.