Доналд Тръмп изненадващо обяви, че част от американските военни в Сирия ще останат там, за да оказват защита на Израел и за сдържане на Иран. Това американският президент каза в интервю пред телевизия CBS.

"Ние трябва да бъдем там, имаме намерение да останем. Длъжни сме да защитим Израел", заяви той.

Според него, Вашингтон има ангажименти и не трябва да се отказват от тях. Тръмп не пропусна да отбележи, че САЩ защитават световния мир и харчат за това много средства, повече, отколкото всяка друга страна в историята.

Президентът на САЩ разказа също така, че от военната база в Ирак ще се води наблюдение за поведението на Иран, защото тази държава е проблем за световния мир.

През декември 2018 година Доналд Тръмп обяви оттеглянето на американският военен контингент от Сирия, защото "Ислямска държава е окончателно победена". Две хиляди американски военни трябваше да напуснат страната за два-три месеца. Сега обаче не е ясно колко от тях ще останат на позициите си.

Израел иска оттеглянето на проирански отряди и ирански части от Сирия,защото ги смята за непосредствена заплаха за територията си. Той нееднократно атакува ирански бази и дори постави пред Русия искане да помогне за изтеглянето на иранските части, но засега няма успех в тази посока.