Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да напусне Вашингтон сутринта на 20 януари, деня на встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, няколко часа преди началото на церемонията. Преди това е мислел да го направи на 19 януари, каза днес добре осведомен източник, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Тръмп, който вече обяви, че не смята да присъства на встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, планира прощално събитие във военната база "Андрюс" близо до Вашингтон, където е базиран президентският самолет. Оттам той ще отпътува за голф клуба си в Мар-а-Лаго, щата Флорида.

Днес бе съобщено, че поне до 21 януари се затварят за посетители Националният мемориален комплекс във Вашингтон и знакови забележителности на американската столица. Преди инаугурацията на Байдън се предприема безпрецедентно затягане на мерките за сигурност.

Проучване на изследователски център "Пю" сочи, че две трети от американците искат президентът Тръмп да напусне политическата сцена след като предаде поста идната седмица, съобщи ДПА. Одобрението за работата на отиващия си президент е едва 29 процента, като дори неговите привърженици казват, че не са доволни от поведението му след изборите през ноември.

Главният инспектор на американското министерство на правосъдието ще разследва ролята на ведомството като подготовка и реакция на щурма на Капитолия миналата седмица. Майкъл Хороуиц заяви, че разследването ще трябва да установи с каква информация е разполагало правосъдното министерство преди атаката, дали данните са били споделени с полицейските сили и спецслужбите, охраняващи Капитолия, и каква е била реакцията на служителите от ведомството на избухналото насилие.

Текат проверки и в министерствата на отбраната, вътрешната сигурност и вътрешните работи, се посочва в изявлението.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова днес се съгласи с констатацията на американския държавен секретар Майк Помпейо, че диалогът между Москва и Вашингтон не се е подобрил през последните четири години: "Неприятелските и деструктивни стъпки на Съединените щати, насочени към задълбочаване на кризата в двустранните отношения, включваха въвеждането на различни антируски санкции и фактически разрушаване на цялата архитектура на контрола над въоръженията и заплахи и просто някакви абсурдни изявления. В крайна сметка се налага със съжаление да констатираме, че не бяха намерени пътища за подобряване на отношенията с администрацията на Тръмп, но не по наша вина", заяви Захарова.

По думите й Русия е готова да обсъжда натрупаните в двустранните отношения спорни въпроси, ако и американската страна прояви интерес: "Смятаме, че като за начало трябва да се прекрати манипулацията на общественото мнение в самите Съединени щати, да спре активната русофобска кампания сред американския народ и разбира се, да спре потокът от фалшиви новини по отношение на нашата страна, който активно се спонсорира и лобира от определена част от американския политически истаблишмънт", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.