Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да напусне Белия дом, но при едно условие. На пресконференция той каза, че това ще стане, ако Електоралната комисия избере Джо Байдън за президент.

За първи път от провеждането на изборите Доналд Тръмп отговори на журналистически въпроси. Запитан от репортер: "Ако Електоралната комисия избере Джо Байдън за президент, вие ще напуснете ли тази сграда?". "Разбира се! Разбира се и вие го знаете. Но според мен ще се случат много неща отсега до 20 януари. Много неща.", отвърна настоящият президент на САЩ. Джо Байдън спечели 306 електорални гласа срещу 232 на Тръмп.

"Огромна измама беше извършена. Ние сме като страна от Третия свят", каза още Тръмп и определи длъжностните лица по изборите в двата ключови щата Джорджия и Пенсилвания като "врагове на народа".

Електоралната комисия се събира на 14 декември, а на 20 януари Джо Байдън трябва да положи клетва като президент на САЩ. Тръмп отказа да отговори дали ще присъства на инагурацията. Не пожела да коментира и дали ще се кандидатира повторно за президент: "Не искам да говоря за 2024-та, защото е прекалено далеч".

Работният график на Тръмп продължава с митинг в Джорджия, насрочен за утре. Той ще отпътува за щата, за да подкрепи двамата кандидати на Републиканската партия, които се борят за спорните сенаторски мест, а резултатът е важен за баланса между демократи и републиканци в Сената.