Президентът Радев се опитва да бъде дистанциран и от двете страни, коментира лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по повод думите на държавния глава пред украинския му колега Володимир Зеленски, че е против да помагаме с боеприпаси и оръжия. Радев беше критикуван по-рано от лидера на ДСБ Атанас Атанасов, че е заел проруска позиция.

"Това си е позиция на президента Радев. Ние сме съюзници и в НАТО, и в ЕС. Русия е агресор в тази война, морално наше задължение е да подпомагаме нападната страна", каза Йорданов.

В същото време Йорданов посочи, че не е добре да дадем цялото си въоръжение и цялата отговорност за това каква военна помощ ще изпратим на Украйна, ще носи занапред военният министър Тодор Тагарев. И отново изрази опасение да не предостави модернизираните ни танкове.

"Модернизираните ни танкове, които са 40 броя, които са модернизирани от израелска фирма и са добри, ако ги даде, оголва българската армия жестоко. Имаме немодернизирани танкове, да ги дава. Ще трябва да си носи последствията, защото все пак българската армия би трябвало да е на първо място", предупреди той.

"Иначе да минем през НИМ, където вчера беше срещата със Зеленски - там експонати, мечове, копия, ризници, ще се въоръжим. Тогава сме били силна армия, ще ги плашим. А що се отнася за противовъздушната отбрана - имаме система C-300 и едните пазят София, другите - "Козлодуй". Тагарев трябва да си избере кое ще уязви в България", каза депутатът от ИТН.

ИТН обаче не приема и позицията на БСП и "Възраждане", че помагайки, влизаме във войната. "Наше морално и съюзническо задължение е да помагаме, но трябва да се прави разумно, за да не застрашим националната си сигурност", допълни Йорданов.

Йорданов призна, че е останал учуден от коментарите на представители на парламентарните групи по повод срещата им с Володимир Зеленски, защото те траяли броени секунди и се изразявали в общи снимки. Самият той с представители на групата си също беше в Националния исторически музей и се снима със Зеленски.

Снимка: Пресцентър на ДПС

"Бяхме на две общи снимки, на индивидуални снимки. По време на тези снимки, които траят между 30 секунди и минута, физически няма как да се кажат тези неща, които четох, че Бойко Борисов си е казал със Зеленски", коментира Йорданов.

И допусна, че "Кирил Петков вероятно си е говорил, те имаха отделна среща". Но за останалите парламентарни групи, и ДПС включително, не знам как става този разговор за 15 секунди", учуди се лидерът на ПГ на ИТН.