Хубаво е, че излезе този проект за промени в Конституцията, защото години наред "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) внушавахте, че сте юристи-експерти, всъщност се оказахте "абсолютни юридически скопци с това, което предлагате", заяви от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, предаде БТА.

Той се аргументира с отрицателните становища на отделните гилдии по законопроекта. Емилия Друмева прави на "саздърма" този доклад, Висшият съдебен съвет (ВСС) - също, също така и председателят на Висшия адвокатски съвет и др. - излезте и кажете, че тези хора не са експерти, обърна се към вносителите Йорданов.

От думите му стана ясно, че проектът не е обсъждан с ИТН, имало е само един разговор с Христо Иванов (ПП-ДБ, един от вносителите). В момента сме в състояние, в което Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са първите трима, подписали се под проекта за промени в Конституцията, по-голямо унижение за вас - ПП-ДБ, не мога да измисля, изтъкна Йорданов. Самоунижението за вас е тотално и бездънно, подчерта той.

Сделката - ГЕРБ и ДПС практически контролират парите на държавата, а на вас "бутнаха" този проект на Конституция, който е глупав и вреден, обясни председателят на ПГ на ИТН. И предупреди ПП-ДБ, че ГЕРБ и ДПС ще орежат в крайна сметка всичко, което не им харесва, и ще останат текстове, които ще затвърдят лостовете им в Конституцията.

Вижте си мнозинството и кои са преобладаващите в това мнозинство - не сте вие, ГЕРБ и ДПС са, каза Тошко Йорданов. Те ви надиграват през собствения ви проект, предупреди ги той.

Днес сме на първо четене на шестия ремонт на основния ни закон, коментира и колегата му Гроздан Караджов. Той посочи като недостатъци орязаните правомощия на държавния глава, обезсмислянето на длъжността на главния прокурор, поредната промяна в квотите на ВСС, намаляването на мандатите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, безпределната, според него, конституционна жалба.

Не ни харесва главният прокурор - ще го направим нещо като церемониалмайстор на прокуратурата, продължи Караджов. После, като не ни харесат и квотите, правим два капсулирани професионални органа - това ще върши ли работа, добави той.

Утре, когато няма кой да координира общата политика в правораздаването между прокурори и съдии, точно сегашните вносители пак ще сочите с пръст върховните съдии, даде още аргументи срещу текстовете представителят на ИТН.

Той се обяви и срещу смяната на националния празник, а същото повтори и лидерът на партията Слави Трифонов минути по-късно в позиция, изразена в социалната мрежа.

Минути по-късно дойде и позицията на лидера на ИТН Слави Трифонов. Трифонов застъпи същата теза, като тази на парламентарната група, и поиска оставката на управляващите, които, по думите му, са самозабравили се хора.

"От дебатите ми стана ясно, че всички професионални гилдии и организации, включително и високоуважавани конституционалисти са против тези промени. И твърдят, че ако тези промени биват направени, те ще паднат в Конституционния съд, защото са противоконституционни. Тогава защо сглобката иска да направи промени в българската Конституция, които всъщност са незаконни? Защо нямаше обсъждане на тези промени? Защо бяха създадени на тъмно, скрито и тайно, като нещо срамно? Защо в промените е включена смяната на националния празник от 3-ти март на 24-ти май? Защо имам неприятния вкус в устата, че това е поредната гадост, сервирана от въпросната сглобка, некоалиция или както там се нарича?", изреди въпросите си лидерът на ИТН в коментар във Фейсбук.

"Нямам отговори, а ситуацията става все по сюрреалистична. И единственият отговор, който намирам е, че в момента за съжаление ни управляват некадърни, неморални и некомпетентни, алчни за власт и самозабравили се хора, които моментално трябва да си подадат оставката", категоричен е Слави Трифонов.